BAIX EBRE
La PDE obre una nova etapa i afirma que no “recularà”
Unes 200 persones es manifesten a Roquetes contra el Xerta-Sénia perquè sostenen que servirà per transvasar aigua a Castelló
Reclamen al govern que exigeixi a l'Estat el cabal ambiental
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) no va voler intervenir durant la campanya electoral, una campanya en què tots els partits van rebutjar el transvasament de l'Ebre, però va avisar que ho faria just després. I ahir unes 200 persones es van manifestar a Roquetes, al costat del canal de regadiu Xerta-Sénia, per denunciar que aquesta infraestructura s'usarà per transvasar aigua a Castelló. “On estan els plans de regadiu, per què no s'aclareix el preu de l'aigua i per què a Castelló es comença a organitzar un consorci d'aigües?”, va preguntar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. Unes qüestions que el moviment social fa temps que planteja, alhora que sosté que tant el Xerta-Sénia com el Segarra-Garrigues serviran per transvasar l'aigua de l'Ebre. “No poden agafar aigua directament del riu perquè no n'hi ha, ni tampoc hi ha diners per finançar l'obra. Però el problema immediat que tenim és el Xerta-Sénia; acabaran l'obra i després l'aigua marxarà a Castelló”, va dir el també portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello. De fet, el govern encara no ha aprovat el cost de l'aigua que hauran de pagar els regants, tot i que hi ha una proposta de 3.000 euros per hectàrea i 12 cèntims per metre cúbic. Tampoc s'ha concretat el nombre de regants.
El pressupost de construcció del canal Xerta-Sénia és d'uns 300 milions d'euros i el moviment social no s'explica que en un moment de retallada pressupostària es mantingui la partida per aquesta obra, que fins ara, no ha resultat afectada per la crisi.
Temps durs
La victòria del PP a l'Estat i el govern de CiU a la Generalitat fan preveure temps durs per a l'Ebre, segons la PDE. “El PP posarà les coses sobre la taula amb duresa, però aquí estem nosaltres amb ganes de lluitar”, va dir Tomàs.
En la protesta d'ahir, el moviment social hi va incorporar dos burros per demostrar que no faran marxa enrere. “Serem tossuts en la defensa del riu i no recularem”, va manifestar Tomàs, que proposa la protecció del “burro ebrenc”.
Per la PDE, és indispensable que s'aprove el cabal mediambiental per al tram final de l'Ebre. “El govern català pot ser clau si vol per bloquejar l'aprovació del pla hidrològic de conca”, va manifestar el portaveu de la PDE. El moviment social rebutja que el cabal es limite a 125 metres cúbics per segon.