Medi ambient

medi ambient

Denuncien que el permís del parc eòlic de Portbou i Colera ha caducat

La Plataforma Cívica Antimolins de Portbou i Colera reclama a la Generalitat que aturi el projecte

Fa gairebé deu anys que té autorització i no s'ha fet

La Plataforma Cívica Antimolins de Portbou i Colera (Pcapic) ha denunciat que el projecte de parc eòlic Tramuntana té els permisos caducats des del febrer del 2010. L'entitat torna a reclamar que s'aturi definitivament aquest projecte, que fa gairebé deu anys que està pendent. De fet, l'entitat contrària a la construcció d'aquests aerogeneradors recorda que aquestes autoritzacions administratives van ser atorgades els anys 2002 i 2004 i que fixaven un termini màxim per a la posada en servei de la instal·lació que va finalitzar el febrer del 2007. Els antimolins expliquen que a partir d'aquest termini el projecte ha estat objecte de successives pròrrogues per part de la Generalitat, la darrera de les quals ja va finalitzar el febrer del 2010. Per tant, ara els permisos estarien caducats.

La plataforma cívica ha comunicat que és del parer “que el projecte està fora de lloc i el més racional en l'actualitat, és declarar caducat aquest projecte que fa prop de deu anys que volta sense possibilitats de ser implementat ni a curt ni a mitjà termini”. Per això demana “sentit comú” a la Generalitat perquè aturi el projecte. El Departament de Territori i Sostenibilitat no es va pronunciar sobre aquesta qüestió ahir.

La plataforma remarca el valor paisatgístic i natural de la zona de l'Albera i recorda que els municipis de la Catalunya Nord afectats pel projecte han demanat a l'administració francesa que actuï perquè la zona desfavorable als eòlics es faci extensiva al vessant sud de l'Albera.

La posició municipal

L'anterior equip de govern municipal de Portbou (PSC + ERC) es va mostrar sempre contrari a la construcció del parc eòlic Tramuntana, i fins i tot l'empresa va recórrer a la justícia perquè l'Ajuntament li va denegar la llicència d'obres. Tot i això, l'actual govern (CiU) ha evitat pronunciar-se sobre la qüestió. La qüestió és polèmica a Portbou i a Colera, i en la campanya a les eleccions municipals la Plataforma Cívica Antimolins de Portbou i Colera va denunciar que el candidat de CiU a l'alcaldia de Portbou, Josep Lluís Salas, (ara alcalde) es va negar a signar un document contra el parc eòlic que han firmat ERC i el PSC.

LES FRASES

Està ubicat en zona IBA, Xarxa Natura 2000, ZEPA i una de les àrees més importants d'Europa de pas d'aus
El més racional és declarar caducat aquest projecte que fa prop de deu anys que volta
Plataforma antimolins
comunicat contra el projecte

Un projecte eòlic polèmic que ha acabat als jutjats

Aquest projecte eòlic ha portat molta polèmica al territori i fins i tot ha acabat als jutjats. L'última notícia és que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar a mitjan any passat el recurs que havia presentat la plataforma cívica antimolins contra el projecte del parc eòlic Tramuntana. El 2008, la plataforma va presentar el contenciós perquè considerava que, durant la tramitació, s'havia incomplert la normativa europea que fa referència a l'autorització de projectes amb impacte transfronterer. A més, al·legaven que hi ha estudis que demostren que l'indret escollit pels promotors per construir el parc eòlic és de gran interès ecològic perquè és una ruta migratòria d'aus.

El president de la Platorma Cívica Antimolins de Portbou i Colera, Sergi Gubert, va explicar en aquell moment que ja esperaven la sentència, però que l'entitat preparava altres “vies d'atac”. Una d'aquestes vies és presentar un contenciós en el cas que s'aprovi l'estudi d'impacte ambiental dels accessos que s'han d'obrir per poder fer l'obra. L'altra és que si la justícia acaba obligant l'Ajuntament a donar permís d'obres es recorrerà contra la decisió.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.