Medi ambient

RIBERA D'EBRE

El musclo zebrat resisteix fins a 45 minuts sense aigua

Un estudi de la CHE comprova que les larves d'aquesta espècie invasora sobreviuen, enganxades a les embarcacions, desplaçaments de 75 quilòmetres

El piragüisme en facilita l'expansió

La plaga del musclo zebrat continua en fase d'expansió i la navegació fluvial hi té molt a veure. Un estudi de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) sobre l'impacte del piragüisme en l'estat ecològic de l'aigua ha comprovat que les larves de musclo zebrat sobreviuen fora de l'aigua enganxades a les embarcacions. I poden resistir un mínim de 45 minuts i un desplaçament de 75 quilòmetres de distància, per la qual cosa l'estudi conclou que el piragüisme facilita l'expansió de l'espècie invasora. Així, les larves de musclo zebrat sobreviuen el procés d'assecat natural de les piragües quan es treuen d'una massa aigua infectada i poden infectar una àrea que encara no estigui colonitzada per l'espècie invasora. La CHE calcula que un piragüista pot transportar entre 17 i 20 larves de musclo zebrat si navega amb una caiac de lona i entre 31 i 69 si ho fa amb una piragua rígida.

Però no només l'embarcació és un factor de contaminació del musclo zebrat, sinó que també ho és la resta de l'equipament del piragüista. L'armilla, el vestit de neoprè, el calçat i les pales són, per aquest ordre, els altres elements on les larves de musclo zebrat sobreviuen enganxades. Amb tot, es desconeix el nombre de larves que s'han d'introduir en una massa d'aigua no contaminada perquè s'estableixi una població de musclo zebrat. Els autors de l'estudi asseguren que ha de ser un nombre molt alt i continuat en el temps, unes condicions que reuneix l'Ebre, on l'any passat es van detectar 2.137 embarcacions a rem amb musclo zebrat al riu i 704 en embassaments.

LA XIFRA

2.137
embarcacions
van ser detectades amb larves de musclo zebrat a la conca de l'Ebre el 2011.

LA DATA

2001
es localitzen
per primera vegada larves de musclo zebrat a l'embassament de Riba-roja d'Ebre.

Desinfecció amb lleixiu

L'estudi de la CHE es basa en set mostrejos que es van prendre durant el 2011 a l'embassament de Riba-roja d'Ebre. I la presència de larves de musclo zebrat a les embarcacions deixa clar que s'han de millorar els protocols de neteja que ja hi ha vigents. És a dir, que la millor opció per evitar que l'espècie invasora s'escampe és desinfectar bé l'embarcació una vegada fora de l'aigua, netejar-la amb lleixiu i assecar-la bé amb un drap, perquè no s'hi acumule aigua residual.

La plaga del musclo zebrat és present en set embassaments de la conca de l'Ebre i també se n'han localitzat exemplars a les conques internes. Les densitats màximes d'individus són uns 2.000 per metre quadrat, una quantitat que segons els científics no afecta de manera important l'ecosistema però sí que provoca maldecaps a les comunitats de regants i les centrals hidroelèctriques, ja que els exemplars de musclo zebrat obturen les canonades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona