Medi ambient

JOANA BARBER

DIRECTORA DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY

“El Montseny és prou gran per gaudir-lo tots”

La responsable de gestionar el parc considera una oportunitat l'ampliació dels límits de la reserva de la biosfera per treballar amb el territori

L'afluència de visitants ha obligat a restringir accessos i fer pedagogia per recordar que el 85% dels terrenys són privats

Barber és enginyera forestal i ocupa la direcció del parc des del 2004. Barcelonina, es desplaça a treballar a les oficines del parc, la Masia Mariona, restaurada el 2009 i cedida a la Diputació per la família de Rafael Patxot. El centre acull una exposició permanent que divulga l'obra d'aquest important científic.
Tenim assignatures pendents amb els boletaires o quan tallem els accessos per la neu

El Montseny és l'única reserva de la biosfera a Catalunya. Va ser una de les primeres reserves naturals que la Unesco va declarar l'any 1978. Ara toca actualitzar el pla d'acció i ampliar els límits buscant el consens amb els ajuntaments i la gent del territori.

Què implica ser reserva de la biosfera?
Hi ha hagut moments en què ha semblat que era una etiqueta i prou. A Catalunya estem sols, però a l'Estat espanyol hi ha 41 reserves. No es tracta de conservar intactes aquests espais, sinó de fer-hi un desenvolupament sostenible, buscant la convivència entre l'home i l'entorn. Fins ara dels ajuts europeus hem pogut fer inversions per senyalitzar camins, impulsar energies renovables o posar depuradores. Això, amb la crisi s'ha acabat, però pensem que quan es pugui tornarem en ser llocs prioritaris.
Ara la Unesco obliga a posar-se al dia.
Els criteris s'han d'actualitzar per fomentar el creixement sostenible i ser llocs d'assaig. Només tenim 1.100 habitants i proposem ampliar límits, el que implicaria incloure 40.000 habitants. Els ajuntaments ho han vist bé sempre que la població també ho accepti. Fins al 2013, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya és qui ens dóna l'assistència tècnica per justificar els espais i el pla d'acció.
La despoblació és el gran repte?
La relació del medi amb l'home és el que dóna un valor afegit al Montseny. La despoblació ha estat el gran mal, perquè es deixen de fer unes feines de conreu o pastures que canvien el paisatge. Molts dels recursos europeus s'han destinat a recuperar zones obertes al pla de la Calma. El canvi ha estat bestial, però després falta gent que hi vingui. Hi ha iniciatives, com ara l'escola de pastors, que hi han vingut a fer pràctiques. No podem permetre destinar diners públics a recuperar el mateix camp.
Quina és la salut de conservació del parc?
Crec que és força bona. Que encara hi pugui viure el tritó del Montseny, amenaçat des que es va descobrir, és bon senyal. La Generalitat es va fer càrrec de la cria en captivitat i ha anat molt bé. S'han alliberat i aquests animals indiquen que la qualitat de l'aigua és excel·lent. I això passa a pocs quilòmetres d'on viu el 70% de la població d'aquest país.
L'afluència de visitants genera problemes?
S'han de gestionar espais perquè hi puguin anar. La qualitat de la visita al turó de l'Home ha millorat amb la restricció dels vehicle. Només cal mirar els marges on abans no hi creixia res verd. S'han destinat molts recursos a enderrocar murs de la base militar. La gent agraeix aquest paisatge més amable. Continuem tenint assignatures pendents amb els boletaires o quan neva i tallem accessos. La gent ha d'entendre que el 85% dels terrenys del parc són privats. I si no s'hi pot accedir és per alguna cosa. El Montseny és prou gran per gaudir-lo tots, però respectant les normes.
S'han de potenciar més les activitats turístiques?
La gent que visita el parc ja la tenim i molts només vénen a passar el diumenge. El que hem fet és que trobin activitats diverses i promocionar també els productors del Montseny. Es farà una fira al Figaró que vol unificar l'oferta dels 18 municipis del Montseny que, repartits en tres comarques diferents, queden molt desconnectats. Volem fer territori plegats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona