Medi ambient

MEDI AMBIENT

La Pera compra el turó on un promotor volia fer 85 xalets

L'alcalde pacta amb l'amo l'adquisició d'un solar forestal edificable de Pedrinyà que els veïns exigien preservar

El Suprem instava l'autorització de l'obra, però la immobiliària encara no era titular de la finca

L'Ajuntament de la Pera ha aprovat el conveni urbanístic subscrit per l'alcalde, l'independent Josep Pi, amb el propietari d'un solar de 10,5 hectàrees al nucli de Pedrinyà, en què la immobiliària Casa Daurada volia aixecar 85 xalets. Segons l'acord, el municipi esdevindrà propietari de la finca forestal i tot el sòl classificat com a apte per urbanitzar passarà a ser no urbanitzable, llevat dels 18.875 metres quadrats del camp de futbol que continuaran tenint usos esportius. Com a compensació, el consistori s'ha compromès a pagar 200.000 euros a l'amo dels terrenys, a terminis, durant els pròxims set anys.

El govern local s'havia oposat a tramitar el projecte, que encaixava en les normes subsidiàries urbanístiques del municipi, però tenia l'oposició d'un nombrós grup de veïns, agrupats en la plataforma Salvem Pedrinyà.

Els promotors, tot i que només havien donat una paga i senyal pels terrenys, van dur la negativa municipal al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el 2008 els va donar la raó. I el Suprem va desestimar fa gairebé un any el recurs de cassació presentat pel consistori, i l'instava a tramitar el canvi de les normes subsidiàries i redactar el planejament per a la urbanització del sector del puig d'en Font. El grup immobiliari havia amenaçat de reclamar una indemnització de 600.000 euros a l'Ajuntament pels diners que havia deixat de guanyar pel fet de no haver pogut fer les cases abans de l'esclat de la bombolla immobiliària.

L'alcalde creu que la immobiliària “difícilment” podria haver guanyat la compensació econòmica als jutjats, però destaca que “ara segur que no podran reclamar res perquè els terrenys són nostres i estan lliures de qualsevol càrrega”. Pi espera que el conveni posi fi a un “malson” que ha marcat la vida municipal durant el darrer decenni.

Activar el nou POUM

La polèmica pel projecte i el litigi amb la promotora van deixar congelada la redacció del nou pla urbanístic de la Pera, que ara el govern local vol reactivar. “Al setembre ens hi posarem seriosament, i la idea és que el tinguem abans que s'acabi el mandat, ja que tenim els estudis previs que es van encarregar fa anys”, avançava ahir Pi. Malgrat tot, admetia que la tramitació dependrà del ritme que els marqui la Comissió d'Urbanisme.

A banda de considerar no urbanitzables els terrenys del puig d'en Font, l'alcalde diu que hi haurà altres zones amb menys possibilitats d'edificar, en comparació de les normes subsidiàries del 1983. “Trobem que ja no tenen sentit projectes de fa 30 anys, com ara urbanitzacions aïllades” al mig de boscos o zones agrícoles, justificava. Pi assumeix, però, que hi haurà “algun sector urbanitzable nou”, però sense trencar la continuïtat urbana amb els nuclis de la Pera i Púbol.

LA XIFRA

200.000
euros
pagarà l'Ajuntament al propietari dels terrenys, pel solar i les despeses generades mentre ha estat urbanitzable.

LA DATA

11.04.12
Es va signar
el conveni entre l'alcalde de la Pera i l'amo del solar, que sols havia rebut paga i senyal de la promotora.

LA FRASE

La urbanització podria haver estat una càrrega, i més si potser ara només hi hagués estructures a mig fer
Josep Pi
ALCALDE DE LA PERA (GIP)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.