Les platges tarragonines tornen a la normalitat després de la retirada del fuel

La investigació sobre la procedència de les taques continua oberta

Tant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), com la Subdelegació del Govern i els ajuntaments dels municipis on ahir van arribar restes de fuel i oli cremat van assegurar ahir que tot havia tornat a la normalitat en no detectar presència d'hidrocarburs al litoral tarragoní. L'ACA va destinar deu embarcacions i una avioneta per pentinar les aigües entre Sitges i Tarragona, i fonts de l'ens van assegurar que no s'havia detectat «cap altra taca». El mateix succeïa, segons els ajuntaments i la Subdelegació del Govern, a les platges de Calafell, Creixell, el Vendrell i Roda de Berà, on a primera hora del matí es podia passejar sense veure cap rastre de les taques. Així va assegurar-ho l'alcaldessa de Roda, Maite Huerta, qui va detallar que les taques de fuel aparegudes dilluns no eren «res greu» i que la bandera vermella que onejava a les platges era «només per precaució».

De fet, tant a Roda com a Calafell com a la resta de municipis, les màquines s'havien afanyat a netejar les restes durant la matinada perquè de bon matí la platja s'obrís «amb bandera verda», van detallar des de l'Ajuntament de Calafell.

No obstant això, les entitats ecologistes, com ara el Gepec, recelen de l'actuació de les administracions competents, i qualifiquen de «maquillatge ambiental» la «dispersió» de la taca d'hidrocarburs de vuit quilòmetres apareguda dissabte al sud del port de Tarragona. De fet, Salvament Marítim ja va reconèixer diumenge que tot i haver retirat el fuel quedaven taques més petites i disperses difícils d'eliminar. Tot i això, la Subdelegació del Govern mantenia ahir que no es pot determinar encara si les taques de la costa provenen del fuel aparegut dissabte o bé del vessament d'oli cremat d'un vaixell i van advertir que trigaria temps a obtenir-se el resultat de les anàlisis. Per això, tant el Gepec com el Centre d'Iniciatives Ecològiques Mediterrània demanen que la investigació no caigui en un cul-de-sac i que si cal s'iniciï un procediment per la via penal.

El dispositiu més gran, a Tarragona

Dilluns passat també van trobar-se restes de petroli a les platges de la ciutat de Tarragona però en una mesura molt inferior al de les platges del nord del litoral tarragoní: «Hi havia alguna petita bola que es va retirar immediatament» però que «s'està investigant d'on prové», segons va assegurar la regidora de Medi Ambient, Carme Crespo. Tant l'Ajuntament com la Creu Roja ni tan sols van plantejar-se hissar la bandera vermella perquè ahir ja no quedava «cap rastre de vessament» i les platges es trobaven en un «estat òptim». Tot i això, van desplegar tot un dispositiu «de prevenció» –va qualificar Crespo–: a més de la neteja de la sorra des de les sis del matí, tres operaris de Foment van visitar les platges per informar-ne de l'estat a l'Ajuntament a cada hora, i tres informadors ambientals més van encarregar-se de controlar les platges, mentre les embarcacions de la Creu Roja patrullaven la costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.