Medi ambient

MEDI AMBIENT

Ordre de clausura definitiva per a la pedrera d'Ullà

El TSJC anul·la la llicència municipal i condemna l'Ajuntament a sancionar l'empresa i restaurar l'esvoranc

La sentència no admet recurs i el Grup de Defensa del Montgrí en demana l'execució

El Grup de Defensa del Montgrí i del Baix Ter (GDM) ha demanat al jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona que executi l'ordre de clausura de la pedrera del Mas Blanc d'Ullà, tal com va sentenciar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el juny passat.

Els magistrats del tribunal, a més d'anul·lar la llicència d'extracció d'àrids dins de la zona protegida del massís del Montgrí, van condemnar l'Ajuntament d'Ullà “a clausurar les activitats d'extracció [...], fabricació de morter i formigó, i dipòsit controlat de residus”. I també van ordenar al consistori que incoés un expedient sancionador contra la unió d'empreses que explota la pedrera “i la restauració del terreny a l'estat que tenia en el moment d'inici de les activitats”.

El veredicte del TSJC explicita que la “sentència no és susceptible de recurs de cassació i és ferma”, però, com que sis mesos després de ser dictada persisteixen l'esvoranc i l'activitat de dipòsit de residus, el GDM ha instat el jutjat gironí –responsable de controlar el compliment del mandat del TSJC– a establir un termini de sis mesos per a l'execució de la sentència.

L'alcalde no s'hi oposa

Per la seva part, l'alcalde d'Ullà, Josep López, diu que no posa cap objecció al veredicte i diu que l'activitat actual a la pedrera és molt reduïda, perquè l'extracció d'àrids i materials per fabricar formigó es va suspendre “fa més de dos anys” i “només s'hi manté la de dipòsit de residus, per tal de restaurar-la”.

Pel que fa a l'ordre de restauració, l'Ajuntament d'Ullà sosté que la contribució municipal a la restauració no hauria d'anar més enllà d'aportar els diners de la fiança dipositada per la unió temporal de les empreses Gestora de Runes de la Construcció i Àrids Uniland quan van aconseguir la llicència.

López diu que, per sobre de l'Ajuntament, hi ha una declaració d'impacte ambiental i un informe favorable de la comissió territorial d'Urbanisme de Girona, de manera que apunta la Generalitat com a l'administració que hauria d'assumir, en tot cas, el cost de restituir l'esvoranc.

Des del GDM lamenten que mentre ha durat la batalla judicial contra la pedrera, iniciada pel col·lectiu arran de la renovació de la llicència ambiental el 2003, quan el massís ja era parc natural, “l'empresa ha pogut anar ampliant l'esvoranc i ara serà més costós restaurar-lo”. Insisteixen que l'Ajuntament, “que es va pronunciar clarament a favor de la pedrera ara haurà de complir la sentència i fer-la tancar”.

12.12.12
el lletrat
del GDM va sol·licitar al jutjat contenciós número 2 de Girona que dicti una interlocutòria d'execució.
07.06.12
el TSJC
ordena la clausura de la pedrera del Mas Blanc d'Ullà i la restitució dels terrenys al seu estat anterior.

LA XIFRA

6
mesos
és el termini que l'entitat proposa per al compliment de la sentència, contra la qual no es pot recórrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.