Medi ambient

MEDI AMBIENT

Cal avaluació ambiental per al circuit de Palamós al límit amb Vall-llobrega

La Generalitat estima el recurs d'alçada de l'Ajuntament de Vall-llobrega, contrari a l'obra

Els promotors de la pista de motocròs mantenen el projecte

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Enric Llebot, conclou que la llicència per implantar un circuit de motocròs a Palamós –limítrof amb el terme municipal de Vall-llobrega– requerirà un tràmit d'avaluació ambiental, després que s'hagi estimat el recurs d'alçada que l'alcalde d'aquest darrer municipi, Rufino Guirado, va presentar l'abril de l'any passat.

El govern de Vall-llobrega (ICV-ERC) va denunciar aleshores que no se'ls havia consultat sobre el projecte, al qual s'oposen perquè diverses cases del municipi estan situades a poc més de 200 metres dels terrenys on es projecta la pista. Els promotors del circuit van al·legar que tant el municipi –pel fet d'haver presentat el recurs– com els veïns –que havien recollit firmes– n'estaven assabentats. I l'Ajuntament de Palamós va defensar que la comunicació no era necessària fins al tràmit posterior de la llicència ambiental.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, però, ha acabat donant la raó al consistori de Vall-llobrega, tot considerant-lo una part interessada més en el procediment. No es pronuncien, però, sobre la compatibilitat de la instal·lació amb nuclis residencials a 200 metres i la contaminació acústica que se'n pugui derivar, però s'ordena retrotreure la tramitació a la fase anterior a les consultes.

Mantenen el projecte

Els promotors han comunicat a l'alcalde de Vall-llobrega que repetiran els tràmits, tot i l'oposició del municipi i dels veïns de la rodalia. De fet, li han demanat que retiri el recurs, i donen per fet que acabaran obtenint el permís. Guirado lamenta que l'Ajuntament de Palamós continuï donant llum verd al projecte, “quan també afecta tres veïns del terme”, i ha alertat els promotors que la instal·lació “pot provocar molts problemes a la llarga”, pels sorolls i la pols. La normativa ambiental catalana no estableix distàncies mínimes i màximes a l'hora d'avaluar un circuit, i els promotors defensen que hi aixecaran un talús per minimitzar l'impacte.

LA XIFRA

218
metres
és la distància entre el solar del circuit i l'habitatge més proper del terme municipal de Vall-llobrega.

Els veïns afectats, expectants

Els veïns de Vall-llobrega i Palamós afectats pel projecte van començar-se a organitzar quan se'n van assabentar, el febrer de l'any passat, però a banda de recollir firmes no han emprès cap acció legal contra la instal·lació, en espera que es resolgués el recurs d'alçada de l'Ajuntament. En una reunió, al març, l'alcalde els va comunicar que no podien fer cap al·legació urbanística, perquè s'havia acabat el període d'informació. Només els quedava la possibilitat d'informar desfavorablement quan els consultessin per aprovar la llicència d'activitat, sense caràcter vinculant, però ara que s'hauran de repetir les consultes estaran amatents. Els afectats criticaven que les mesures sonores encarregades pels promotors, de 51,5 decibels, es van fer amb un mòbil i vorejaven el límit legal de 52.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.