Medi ambient

Medi Ambient

Una sentència dóna la raó a l'Ajuntament de Llers per haver denegat una pedrera

El jutjat desestima el recurs de l'empresa que va denunciar l'Ajuntament

El projecte es qualifica d'incompatible amb els valors ambientals d'aquesta zona

El jutjat contenciós administratiu de Girona ha desestimat aquest mes de març el recurs contenciós administratiu interposat per l'empresa promotora d'una activitat extractiva contra l'Ajuntament de Llers, que li havia denegat la llicència d'obres per obrir una pedrera. La sentència confirma la denegació de l'Ajuntament de Llers a la sol·licitud d'instal·lar la nova pedrera al sector de les Clotes, a la Garriga d'Empordà, perquè és incompatible amb els valors ambientals d'aquesta zona.

Carles Fortiana, alcalde de Llers, es declarava ahir molt satisfet per aquesta decisió, que confirma, segons ell, el bon plantejament que es va fer des de l'Ajuntament. “El que vam fer és regular l'ús extractiu al municipi; anteriorment, es podia fer pertot i és el que no volíem. D'aquesta pedra que volen per a les pedreres, en tenim pertot i si es necessita entenem que hem de ser solidaris i permetre'n l'extracció. El que vam fer és definir unes àrees on es pugui fer i preservar les altres”, diu l'alcalde.

En aquest sentit, el 2008 l'Ajuntament va classificar la zona de les Clotes com a incompatible amb activitats extractives. Els promotors de la pedrera van denunciar l'Ajuntament al·legant que havien sol·licitat la llicència anteriorment i plantejaven una possible reclamació d'indemnitzacions econòmiques.

Projecte del 2004

Tot i que l'empresa promotora pot recórrer contra aquesta decisió, les entitats de defensa del medi ambient (Associació de Protecció i Estudi de la Garriga i Iaeden-Salvem l'Empordà) manifesten que la sentència “és una bona notícia en el camí de la reivindicació de la protecció d'aquest espai singular”. En un comunicat, les entitats recorden que la campanya per a la protecció de la Garriga d'Empordà va començar precisament per oposar-se a aquest projecte de l'empresa Tractaments i Restauracions Geològiques, el 2004.

Les entitats van interposar un contenciós administratiu el 2010 (encara en tràmits), per impugnar l'autorització urbanística per a l'obertura de la nova pedrera, atorgada pel departament del llavors conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal. Segons les entitats, l'autorització que va atorgar al seu moment el conseller Nadal podria haver infringit la llei, atès que es tracta d'un paratge que és objecte d'especial protecció.

Protegir les barraques de pedra

Un dels trets distintius de la Garriga d'Empordà són els centenars de barraques de pedra seca que testimonien avui encara les antigues activitats agrícoles o de picapedrers que existien en aquest espai situat entre els municipis de Llers, Vilafant, Avinyonet, Biure i Pont de Molins. Per protegir-les, el febrer passat, deu entitats de defensa del patrimoni i quatre ajuntaments (Pont de Molins, Vilanant, Biure i Avinyonet) van entregar conjuntament al Consell Comarcal de l'Alt Empordà una petició per declarar 125 d'aquestes barraques de pedra seca de la Garriga d'Empordà bé cultural d'interès local (BCIL). Consideren necessària aquesta protecció per preservar aquest espai natural i la riquesa històrica i arquitectònica que representen les barraques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona