Medi ambient

medi ambient

Red Eléctrica canviarà un tram de la MAT a Santa Coloma

Tres municipis selvatans viuran demà una jornada “electoral” per manifestar-se sobre la línia de molt alta tensió

L'alcalde de Santa Coloma demana a Rajoy i Mas que es paralitzi el projecte

Red Eléctrica admet que molt probablement hi haurà canvis en el projecte de la MAT al seu pas per Santa Coloma de Farners, un cop hagin arribat les al·legacions presentades tant a títol individual per ciutadans com per l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Segons ha pogut saber aquest diari, responsables de Red Eléctrica van mantenir ahir al matí una reunió amb l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà. Durant aquesta reunió, Solà hauria reclamat que es paralitzi i revisi el projecte. En aquest sentit, l'empresa estaria disposada a modificar el traçat perquè no toqui tan de ple paratges emblemàtics del municipi i perquè tingui menys impacte en el territori, però encara no hi ha res segur.

Paral·lelament, l'alcalde –que ahir no va voler fer cap declaració– també ha enviat al president del govern estatal, Mariano Rajoy, i al president del govern català, Artur Mas, una carta en què demana que es paralitzi i es revisi a fons el projecte, segons fonts consultades. Solà sí que va voler deixar clar, però, que ara mateix el focus ha de ser la consulta de demà per demanar als ciutadans l'opinió sobre la MAT, i que es farà simultàniament a Sils, Riudarenes i Santa Coloma de Farners.

El ramal de Santa Coloma està en exposició pública i Red Eléctrica no té encara les al·legacions, però fonts de l'empresa van assegurar que estudiaran les que són viables. “En altres trams el projecte final és fruit de moltes al·legacions, potser una torre es pot moure si l'Ajuntament creu que té menys impacte i és tècnicament viable”, van manifestar les mateixes fonts. Per a Red Eléctrica, el procés d'al·legacions no deixa de ser “una consulta” ciutadana perquè qui vulgui pugui explicar el que no li sembla bé.

On i quan es pot votar

Fins avui a les 12 de la nit es pot votar per internet sobre la MAT, i demà es pot votar presencialment. La pregunta de la consulta és: “Esteu d'acord amb la construcció de la línia de molt alta tensió de 400 kV i el ramal que afectarà els municipis de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils?”. Podran votar en la consulta tots els ciutadans, tant si són dels municipis afectats com si no. En tot cas, als pobles hi haurà dues meses amb dues urnes cadascuna: per als que són del poble i per als que no ho són. Les meses s'obriran a les 9 del matí. A Santa Coloma és a la biblioteca Joan Vinyoli; a Riudarenes, al local d'entitats, i a Sils, al passeig que hi ha davant l'Ajuntament. Les meses es tancaran a les 9 del vespre i es preveu donar a conèixer els resultats a partir de 2/4 de 10 de la nit.

Els organitzadors van voler fer palès que disposen d'un sistema per comprovar que la gent no voti dues vegades, per tal que la consulta sigui “al màxim de semblant a unes eleccions”. “Estem convençuts que la gent sortirà, animem la gent a venir; davant d'un fet excepcional com la MAT, que facin un acte excepcional i votin. És el més democràtic per defensar el territori”, exposa Xavi Amat, un dels portaveus del moviment.

LA DATA

26.01.14
És el dia
que es fa la consulta popular sobre la MAT a Santa Coloma, Riudarenes i Sils.

LA FRASE

Animem la gent a venir; davant d'un fet excepcional com la MAT, que facin un acte excepcional i votin
Xavi Amat
activista DE No a la MAT Selva

LA XIFRA

2.993
vots
s'havien recollit en la consulta per internet de No a la MAT a mitjan setmana.

Llibertat amb càrrecs per a un detingut anti-MAT

El jutge va deixar ahir en llibertat amb càrrecs el jove gironí de 27 anys detingut dijous a la tarda en relació amb l'acció reivindicativa en contra de la MAT que es va fer el 8 de gener a Fellines. El jove, que va passar la nit a la garjola, està acusat d'un delicte d'atemptat contra els agents de l'autoritat i un altre de lesions. Davant dels jutjats de Girona es van concentrar divendres una desena de persones, membres del Grup Antirepressiu de Girona, que li van voler mostrar el seu suport. Fonts d'aquesta entitat denuncien que es tracta d'una “detenció gratuïta” i expliquen que a l'atestat hi ha quatre persones més imputades per delictes similars. A l'atestat s'hi cita quatre persones més, vinculades pels mateixos fets i per delictes similars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona