Medi ambient

Es presenta un informe ecologista per conservar la platja de l'Auir de Gandia

El veïnat rebutja de pla el projecte inicial previst per l'Ajuntament presidit per Arturo Torró

Els professors Jesús Villaplana i Xavier Ródenas, han presentat recentment un informe davant la ciutadania interessada en la conservació d el aplatja de l'Auir de Gandia, que ha rebut el vistiplau de les organitzacions presents i serà utilitzat com a alternativa ala proposta feta per l'Ajuntament presidit pel conservador Arturo Torró.

La platja de l'Auir és en definitiva el resultat i la visualització física d'un model territorial propi, el model territorial valencià. Aquest model propi ha generat moltíssimes dades i també moltíssims exemples per certificar científicament que és un model fonamentat en la construcció, en gran part en una construcció especulativa i també en el turisme de massa, alhora dos vessants del model molt lligades i molt enllaçades.

De forma pràcticament exponencial durant els últims 50 anys, el model divers d'economia valenciana del segle XX, ha anat substituint-se per un model depenent en magnitud desproporcionada del que ha vingut a dir-se indústria de la rajola. Seguint el model científic d'evolució de les poblacions naturals, ha passat a mode de plaga, ecològicament el model s'ha esgotat a si mateix, ha sigut un model que ha crescut fins ser insostenible, econòmicament i territorialment.

L'Auir ha anat quedant reclosa víctima d'un Pla General d'Ordenació Urbana redactat en 1983 i que li atorgava una urbanitat molt baixa de 10 vivendes per hectàrea, amb la intenció de promoure un sector de luxe que per sort per a la platja i també pels seus veïns, per rendibilitat econòmica immediata mai va arribar.

Valor ecològic

La zona de restinga coneguda com a Platja de l'Auir és un espai estratègic des del punt de vista mediambiental degut a que s'hi troba rodejada d'espais naturals protegits d'alt valor ecològic.

El seu valor ambiental queda, per tant, fora de qualsevol discussió, doncs donen acollida a una gran nombre d'espècies animals i vegetals, i a hàbitats d'espècies que tenen una protecció estricta en el àmbit de la Unió Europea.

La Platja de l'Auir és, doncs, una zona de capital importància en la conservació dels espais naturals dels voltants, perquè les activitats que allí se desenvolupen poden produir seriosos impactes sobre la flora, la fauna i el paisatge d'ells.

En relació al paisatge també s'ha d'analitzar l'ús que s'ha fet de la platja de l'Auir com a símbol, marca o skyline. Certament l'ús d'aquesta platja a les campanyes de turisme de l'Ajuntament de Gandia han sigut constants, el recurs de la imatge de la platja amb les dunes i la silueta de la serralada litoral ha estat una constant en la divulgació de la ciutat per tal de sumar visitants.

D'igual forma aquest fet s'ha estés a la iniciativa privada i són molts els hotels i negocis que mostren la platja com a recurs per tal de cridar l'atenció o atraure clients.

Urbanisme a la platja

La platja té la obligació de dissenyar novament el seus espais públics, però aquesta vegada i com es va fer a la façana marítima, tenint en compte els aspectes de sostenibilitat, de qualitat de vida, de mobilitat i tants altres que no es van tenir en compte al ser planificada. Aquest aspecte és més important per a la supervivència del propi sistema que no la continuïtat del propi model de creixement.

Una nova perspectiva urbanística i un nou model urbanístic ha de ser capaç de connectar ambientalment la platja de l'Auir amb la platja de Gandia, mitjançant diferents mesures entre elles la creació d'un parc perimetral en forma de devesa al carrer Ribera Baixa que connecta el començament del dunar amb el començament de la marjal de la Safor pel corredor dels Eucaliptus. És vital la creació d'un eix verd que connecte tots els espais enjardinats de la platja de forma que es cree un corredor que atorgue espai, aire i qualitat al poblador ocasional, peatonalitzacions, creació de nous espais arbrats...i juntament amb aquestes mesures el treball de recuperació de la devesa de l'Auir, i la generació d'una xarxa de senders a peu seguint el model d'èxit i proper de la devesa del Saler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.