Els regants desviaran els desguassos que desemboquen al riu per frenar la plaga del cargol poma

Se n'han vist postes també al marge dret del riu Ebre a l'altura de Sant Jaume

Els regants del delta de l'Ebre desviaran a partir d'avui mateix els desguassos Capítol i Barques, que desguassen, a través de la sèquia Sanitària, l'aigua dels arrossars al riu Ebre, i es farà desembocar a la llacuna de les Olles. D'aquesta manera es pretén evitar que el cargol poma prolifere al curs fluvial i s'escampe ràpidament per la zona. «Si es consolida una població adulta al riu, servirà de ben poc la neteja dels arrossars i de les sèquies», va afirmar el director dels serveis territorials d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Antoni Espanya. I és que des que se'n va detectar la presència als arrossars, el juny passat, els pagesos i tècnics ja han pogut constatar que aquests cargols viuen i fan postes a totes dues ribes del riu Ebre: a l'esquerra, en el tram des de l'illa de Gràcia fins al passeig fluvial de Deltebre, i al marge dret, entre el nucli de Balada i Sant Jaume d'Enveja. El biòleg del Centre d'Aqüicultura de l'Institut per a la Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Miquel Àngel López, ha advertit que deixar que proliferin al mateix curs fluvial podria generar un focus d'expansió important. Per això va recomanar tallar els accessos dels desguassos al riu. Aquest va ser un dels principals acords de la comissió tècnica constituïda ahir mateix per tècnics del Parc Natural del Delta, del Departament d'Agricultura, de l'Agrupació de Defensa Vegetal, de les comunitats de regants i d'Unió de Pagesos.

D'altra banda, el Parc Natural del Delta de l'Ebre i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), com a encarregat del manteniment del tram de riu navegable, col·laboraran per efectuar segues de la vegetació fluvial, per eliminar o fer caure les postes que hi ha a la vora del riu.

Un quilo per metre quadrat

D'aquí a dues o tres setmanes la comissió tècnica que es va constituir ahir haurà de presentar una estratègia d'atac, amb mesures que es podrien concretar en la recomanació de productes autoritzats per eliminar les postes i els mateixos cargols o en la gestió de la xarxa de reg per poder eradicar aquest mol·lusc, que se soterra al fang a l'hivern. Mentrestant, l'administració recomana als arrossaires que eliminin els cargols i les postes d'ous tan bon punt en detectin la presència. Una tasca que ja s'ha emprès al parc natural al tram de sèquia de la zona de l'ermita de l'Aldea, on es van localitzar els primers cargols. D'allí se n'han extret fins a 300 quilos, en un tram de 400 metres de desguàs. Això equival a un quilo per metre quadrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.