Medi ambient

La Diputació acorda comprar Sant Miquel del Fai

L'operació s'ha pactat per 1,1 milions d'euros

El Consell Comarcal del Vallès Oriental en farà la gestió

Acord per a la compra i la gestió de l'espai natural de Sant Miquel del Fai, al Vallès Oriental. La Diputació de Barcelona ha tancat l'acord de compra per 1,1 milions d'euros amb l'entitat financera Bankinter, titular de l'operació hipotecària sobre la finca. El diputat d'Espais Naturals i alcalde de Lliçà de Vall, Andreu Carreras, ha confirmat la consecució de l'acord, però ha advertit que l'operació encara no s'ha firmat. Segons algunes fonts consultades, aquesta es podria tancar després de l'estiu. A més, també s'ha assolit un acord per tal que sigui el Consell Comarcal del Vallès Oriental l'encarregat de la gestió futura de l'espai, ara en mans privades.

La concreció de l'acord entre la Diputació i el Consell Comarcal es va tancar aquest dimecres en una reunió a la seu del mateix consell entre Andreu Carreras, el president del consell i alcalde de Canovelles, José Orive, i els alcaldes de dos dels tres municipis implicats: Pere Pladevall, de Sant Feliu de Codines, i Joan Vila, de Bigues i Riells. El de Sant Quirze Safaja, Ramon Banús, havia expressat prèviament el seu vistiplau al projecte.

José Orive destaca el fet que, tot i que la compra l'assumirà exclusivament la Diputació, la gestió es posi en mans del territori i anuncia que es farà “amb la participació i el consens amb els municipis afectats, però també amb la resta”: “De fet, les polítiques de turisme del Consell Comarcal sempre les hem consensuat amb els ajuntaments.”

L'acord amb la Diputació es va debatre en el si de la comissió de govern del mateix Consell Comarcal del passat dimecres i, segons Orive, va ser ben vist per la totalitat dels grups polítics que en formen part.

Un cop es concreti l'operació i la Diputació sigui la titular dels terrenys
i els edificis històrics, s'haurà de concretar la fórmula de gestió de l'espai. “Cal concretar les condicions, que podrien passar per la firma d'un conveni entre les dues parts”, explica Orive, que, a més, considera que el preu que pagarà la Diputació, de poc més d'un milió d'euros, “és bastant bo”, perquè posarà en mans públiques un patrimoni natural, històric i artístic emblemàtic per a la comarca. “És un afer de comarca i per això hi hem estat d'acord”, diu el president del Consell Comarcal.

50.000 visites anuals

Cada any visiten l'espai natural de Sant Miquel del Fai 50.000 persones, la majoria escolars. Aquest nombre fa que Sant Miquel del Fai sigui una de les principals destinacions turístiques del Vallès Oriental, només per darrere de l'espai comercial de la Roca Village, el Circuit de Catalunya-Barcelona i el Montseny. Amb la compra de la finca de Sant Miquel del Fai, la Diputació serà la propietària del monestir d'estil gòtic del segle XV, l'església romànica de Sant Miquel, l'ermita de Sant Martí (del segle IX) i la cova de Sant Miquel. A més, també cal sumar-hi les 70 hectàrees de boscos. Ara, l'explotació d'aquests espais la fa la societat privada Espai Natual Sant Miquel del Fai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona