Medi ambient

La PDE vol el retorn de l'aigua de Tarragona

El moviment social s'indigna per l'acte de celebració dels 25 anys del CAT

Crítiques al model de gestió

Vint-i-cinc anys després de la posada en funcionament del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) sosté que no és moment de celebrar res, sinó de retornar la concessió. El moviment social reclama que de manera progressiva el cabal de l'Ebre, és a dir els 121 hectòmetres cúbics que es capten als canals de regadiu, deixen d'anar cap al Camp de Tarragona. “Ara ja ha passat prou temps i s'han pogut fer les infraestructures necessàries perquè els municipis del Camp deixen de dependre de l'aigua de l'Ebre”, va manifestar ahir el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello, que va recordar que el minitransvasament havia de ser “provisional” i que s'ha convertit en una “infraestructura vitalícia”.

Tot i la reivindicació pública, la PDE no ha fet cap petició formal ni al govern ni al CAT perquè es retorne la concessió aprovada en la llei 18/1981. De fet, no és una petició nova del moviment social (hi ha també un acord de ple de l'Ajuntament de Tortosa en el mateix sentit), però ara ha agafat força per la celebració del vint-i-cinquè aniversari del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), en un acte que va presidir Artur Mas a l'Ampolla la setmana passada. “No compartim el triomfalisme del govern i del CAT; és contrari a la nostra idea de gestió de l'aigua”, va assenyalar el també portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. El moviment social denuncia l'“estancament” que han viscut les Terres de l'Ebre les dues últimes dècades, mentre que el Camp de Tarragona s'ha desenvolupat.

La PDE tampoc comparteix el model de gestió del CAT. “Hi ha molta opacitat en l'aigua que marxa cap a Tarragona, no sabem quin és el consum que es fa en cada moment i ningú ens pot assegurar que no se superen els quatre metres cúbics per segon de la concessió”, va denunciar Tomàs. Tampoc van agradar a la PDE les paraules del president de la Generalitat a l'Ampolla, que va posar el CAT com a exemple de model de gestió. “Si aquest és el model de futur de gestió de l'aigua i volen fer alguna cosa similar amb el canal Xerta-Sénia i el Segarra-Garrigues, la PDE no hi estarem d'acord mani qui mani”, va advertir Tomàs.

LA FRASE

La PDE no comparteix el model de gestió de l'aigua defensat per Mas i pel CAT
Manolo Tomàs
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE

LA XIFRA

233
milions d'euros
és la inversió acumulada a les instal·lacions del CAT durant els últims 25 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona