Medi ambient

Pla per recuperar l'entorn del pantà del Catllar

Repsol, la propietària dels terrenys, subvencionarà una intervenció a cinc anys de vista per preservar 500 hectàrees

Volen protegir l'àguila cuabarrada

L'empresa Repsol, l'Associació Mediambiental La Sínia i l'Ajuntament del Catllar, al Tarragonès, s'han aliat per tirar endavant un pla d'acció per a la biodiversitat que afecta les 500 hectàrees que hi ha a l'entorn del pantà del Catllar, a la conca del riu Gaià. Es tracta d'un pla a cinc anys vista que inclou diverses actuacions encaminades a la prevenció d'incendis forestals i a la conservació i potenciació de la flora i la fauna de la zona, en què destaca l'única parella d'àguila cuabarrada al Tarragonès.

El pla de protecció ha estat redactat per la Fundació Acció Natura i la consultoria ambiental Limonium, que s'encarregarà de la seva excussió. En declaracions a l'agència ACN, el director de Limonium, Eduard Soler, explicava que entre les diferents accions que s'hi han de fer hi ha l'aclarida de zones emboscades, la recuperació del garrofer, la senyalització interpretativa o la construcció d'una torre de nidificació. També es volen eliminar espècies invasores i preservar-ne d'autòctones, com l'àguila cuabarrada, que necessita espais oberts per alimentar-se.

LA XIFRA

500
hectàrees
de terreny són les que inclou aquest pla d'acció, de les quals 20 estaran en custòdia de La Sínia.

Sota la custòdia de La Sínia

Els terrenys són a tocar del pantà que Repsol va construir el 1975 per subministrar aigua a l'empresa, són propietat seva i estan inclosos a la Xarxa Natura 2000 i al pla d'espais d'interès natural (PEIN). També es tracta d'una zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i un lloc d'importància comunitària (LIC) per a la resta d'espècies i hàbitats.

De forma paral·lela a l'actuació de Repsol, l'Ajuntament del Catllar promou la recuperació de l'ermita de Sant Ramon, on es vol fer un centre d'interpretació del riu Gaià. A més, Repsol ha signat un acord amb l'Associació Mediambiental La Sínia perquè custodiï unes 20 hectàrees de terrenys a la part alta del riu Gaià, on es podran fer accions concretes per millorar el sistema d'hàbitats de ribera mitjançant diverses promocions de voluntariat. L'entitat, que treballa per recuperar el Gaià, vol implicar-hi ciutadans i ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia