Medi ambient

Ofensiva dels Agents Rurals per controlar el visó americà als rius del Vallès Oriental

Aquest any, en aquesta comarca, s'han aconseguit capturar onze exemplars entre el Congost, el Mogent i la Tordera

El 2013 en van enxampar set

Els Agents Rurals han capturat durant aquest any onze exemplars de visó americà en rius del Vallès Oriental de la conca del Besòs, com ara el Congost i el Mogent i també la Tordera. S'afegeixen als set que es van enxampar l'any passat dins les campanyes que fa aquest cos per controlar les espècies invasores a la comarca. Aquestes darreres setmanes, s'han fet caces amb paranys i captures de visó en punts de les rieres de l'Avencó i de Martinet, a Aiguafreda, i del riu Congost, a Tagamanent. En aquests punts, l'actuació va encaminada a protegir la possible presència del cranc autòcton, que l'existència de visons podria posar en perill perquè en són un depredador. “On sabem que hi ha cranc els retirem”, diu Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental.

En altres casos, però, l'acció dels Agents Rurals es fa a petició de les societats de caçadors i de pescadors de la comarca. Es fa en zones on està permesa la caça d'ànecs i la presència de visions condiciona el manteniment de les poblacions perquè ataquen els ous. Els Agents Rurals també poden fer caça amb paranys en zones on els visons han atacat coberts amb gallines.

El visons es capturen amb trampes especials on es posa un esquer per atreure'ls. La gàbia s'amaga entre la vegetació i l'entrada es cobreix amb terra i fulles per enganyar-los. Quan entren, trepitgen un dispositiu que tanca la gàbia. Els Agents Rurals revisen cada dia els paranys. Si hi queden atrapades altres espècies, les alliberen. Els visons americans capturats són traslladats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, al Vallès Occidental, on són sacrificats. La presència del visó americà “trenca l'equilibri ecològic que hi ha d'haver als rius”. A més, està “bastant estès”. Desplaça espècies de mustèlids autòctons i perjudica, també, aus i peixos.

Toni Arrizabalaga, conservador del Museu de Ciències Naturals La Tela admet que ara “és molt difícil” controlar les espècies exòtiques: “Se'ns ha escapat de les mans.”

Captures de tortuga de la Florida

El 9 Nou

Aquesta tardor, els Agents Rurals també han fet una actuació per retirar exemplars de tortuga de la Florida al parc de l'Aigua de Sant Quirze. El dispositiu es va activar a petició de l'Ajuntament, preocupat per la presència d'aquests rèptils al pantà d'on s'obté l'aigua que es distribueix a les cases del poble. Durant l'operació, només se'n van caçar dos exemplars. “No és un animal fàcil de capturar en un lloc obert”, diu Enric Mayà, cap dels Agents Rurals a la comarca. A la primavera es tornaran a fer controls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona