Medi ambient

Es podran capturar més cabres salvatges als Ports

La junta de la reserva nacional de caça ho aprova pel perill que els exemplars es contagien del brot de sarna

Generalitat, ajuntaments i particulars ingressen 122.000 euros per la caça de cabra

La primavera que ve es podran capturar més exemplars de cabra hispànica a la reserva nacional de caça dels Ports, es passarà d'una vintena de trofeus (amb un preu d'entre 1.200 i 9.000 euros, en funció de la cornamenta de l'exemplar) a quaranta. Així es va acordar ahir en la reunió de la junta consultiva de la reserva nacional de caça dels Ports, formada per representants de la Generalitat (també dels governs valencià i aragonès), dels propietaris, de les societats de caçadors i entitats ecologistes, que ahir no van assistir a la reunió. Una decisió que s'ha pres pel perill que comporta el brot de sarna sarcòptica detectat en àrees privades de caça pròximes a la reserva i que afecta més d'un centenar d'exemplars. “Tot i que a la reserva no s'han detectat cabres salvatges, amb la sarna és necessari fer neteja, reduir la densitat d'exemplars, sobretot els més vells, per minimitzar el risc de contagi”, va manifestar el president de la Federació de Caça de les Terres de l'Ebre, Manel Royo.

En funció de l'evolució del brot de sarna es pot ampliar el nombre de trofeus a abatre, així com els exemplars selectius; en principi se'n poden capturar 126. També s'incrementaran trofeus i selectius a les àrees privades de caça. Aquest augment del nombre d'exemplars a abatre suposarà uns majors ingressos per a les administracions i particulars aquest 2015, uns ingressos que el 2014 van ser de 122.000 euros i que els pròxims anys es podrien reduir pràcticament a zero si el brot de sarna s'escampa. “La cabra és l'espècie cinegètica més emblemàtica de les Terres de l'Ebre i dóna beneficis a ajuntaments amb pocs recursos”, va dir Royo.

Durant la reunió d'ahir, Agricultura va informar la junta consultiva de la reserva nacional de caça que en un període de tres anys l'epidèmia podria arribar al punt màxim. Per preservar l'espècie ja s'han començat a introduir cabres hispàniques al tancat cinegètic del clot de l'Hospital, al terme municipal de Mas de Barberans.

LA XIFRA

3.623
exemplars
de cabra hispànica s'han comptabilitzat en el darrer cens a la reserva de caça dels Ports.

Crítiques als agents rurals

Els representants dels ajuntaments a la reserva nacional de caça, juntament amb els caçadors i Unió de Pagesos, van carregar ahir contra els agents rurals per no haver informat immediatament Agricultura que s'havia detectat un exemplar sospitós de tenir la sarna. Unes crítiques que arriben després que els agents rurals hagin denunciat la manca de celeritat d'Agricultura a l'hora d'actuar des que es va confirmar el brot. “L'actuació del Departament d'Agricultura ha estat la que calia, però els agents rurals han estat negligents, tenien un animal abatut el 22 de desembre i el 7 de gener encara no l'havien portat a analitzar”, va dir el representant dels municipis del Baix Ebre, Joan Sanahuja. És per això que va reclamar la dimissió del cap dels agents rurals a l'Ebre, Miquel Àngel Garcia. Una dimissió que ja havien reclamat ajuntaments i caçadors per desacords en la gestió de la reserva. Per la seua banda, el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó, va reclamar que no es criminalitze els ramaders pel brot de sarna, ni es faci responsables del contagi les seues ramaderies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona