Medi ambient

Prova pilot per protegir ratpenats al Baix Penedès

Els ecologistes del Gepec recuperen casetes d'electricitat per fer-ne refugis

L'entitat ecologista Gepec ha inaugurat a Banyeres del Penedès (Baix Penedès) un refugi experimental per a ratpenats en una caseta de l'electricitat. Es tracta d'una iniciativa pionera a tot Europa que ha consistit a reformar l'espai de tal manera que tingui tres plantes on els ratpenats puguin nidificar. Ramon Ferré, responsable del projecte Ratapatxet del Gepec, explicava a l'agència ACN que se'ls va acudir crear aquest tipus innovador de refugi amb la intenció d'ajudar aquests mamífers a trobar un lloc amb les condicions adequades per viure-hi, ja que molts dels llocs on fins ara s'amagaven aquests animals –masos abandonats, sobretot– s'han malmès.

L'objectiu del projecte, explica Ferré, és ajudar els ratpenats a crear refugis nous amb diferents tipus de condicions ambientals, de temperatura i humitat, que els facin adequats per nidificar. A partir d'aquesta idea inicial se'ls va acudir reestructurar una caseta de l'electricitat abandonada donant-li aquest nou ús ambiental.

Ara, un cop posat en marxa el refugi experimental a Banyeres, el que faran serà deixar que els animals descobreixin i es facin seu el refugi durant el primer any, sense fer-hi cap tipus d'intervenció, i passat aquest temps hi entraran per veure com ha funcionat.

Junt amb les abelles, els ratpenats són un dels grups d'animals “que més ajuden a la biodiversitat”, remarca el membre del Gepec. A Catalunya hi ha una trentena d'espècies diferents de ratpenats i moltes d'elles estan amenaçades. Per això les intencions del grup ecologista van més enllà i la voluntat no només és reconvertir en refugis més casetes d'electricitat abandonades sinó fer altres accions experimentals, com la construcció d'unes coves o, al bosc de Poblet, la instal·lació de més refugis experimentals per intentar preservar un dels tipus de ratpenats més amenaçats i desconeguts.

En una línia similar, i en la mesura que es puguin tenir els recursos econòmics necessaris, també hi ha la voluntat d'instal·lar sensors de temperatura i humitat a l'interior dels refugis per determinar per quin tipus de ratpenat són més adequades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona