Medi ambient

La neu obliga a tallar l'eix transversal als camions

La restricció va ser provisional fins que els llevaneus van netejar aquesta via entre Riudellots i Gurb

La nevada va fer desorientar dues persones que feien excursions amb raquetes a Vallter

Una nevada curta però relativament intensa va obligar a prohibir la circulació de camions a l'eix transversal (C-25), entre Riudellots de la Selva i Gurb (Osona). Aquesta restricció va durar el temps en què van trigar a netejar aquest tram les màquines llevaneu. Un portaveu del restaurant Coll de Revell va informar que la nevada es va produir entre les quatre i les sis de la tarda i que als primers moments i mentre va durar la restricció es van aturar alguns dels camions que circulaven per la zona. Després, només va quedar tallat al trànsit un carril de circulació de l'eix, a l'altura de Gurb i en direcció a Girona. Aquesta no va ser l'única incidència, ja que també van tallar la carretera GI-541 d'accés a Sant Hilari Sacalm per la neu. A més, calien cadenes per circular pels accessos a les dues bandes del túnel de Collabós, al sistema de túnels del Capsacosta (eix pirinenc) i Trànsit demanava precaució als qui havien de conduir per la C-38 entre Camprodon i Molló, sobretot al sector més proper al segon d'aquests pobles, i també per arribar a Coll d'Ares.

Avisats

La baixada de temperatures i la previsió de possibles nevades en cotes no gaire habituals estava anunciada pels serveis meteorològics des de principi d'aquesta setmana. L'anunci contrastava amb les temperatures primaverals dels últims dies. Les previsions, no obstant això, van ser bones. Sant Pau de Segúries va registrar 0,2 graus de mitjana; l'aeròdrom de Das, 1,8; a la Tosa d'Alp, a 2.500 metres d'altitud, va ser de 9,4 graus negatius; a Santa Coloma de Farners, de 6,2 i a Gurb, de 5,9. I les precipitacions van deixar neu a partir dels 600 metres amb gruixos entre 2 i 6 centímetres a les Guilleries, a la serra de Santa Magdalena i al Collsacabra, al Ripollès i a la Cerdanya i també a l'Alta Garrotxa i a la serra de Finestres. No van ser, doncs, gruixos importants, però en alguns punts van causar els problemes de trànsit explicats però sense cap més afectació important. La resta de serveis van funcionar sense incidències.

Com que entre el vespre i la nit semblava que les precipitacions s'anaven desplaçant cap al prelitoral i al litoral gironí, Protecció Civil va decidir mantenir activat el pla especial d'emergències per alerta de neu, el Neucat. Alertava de precipitacions que podien arribar als 400 metres d'altitud i calamarsades localment fortes.

LES XIFRES

400
metres
és el límit d'alerta que van marcar a última hora d'ahir al Neucat, en prevenció de més nevades.
35
trucades
són les rebudes al telèfon 112, quasi totes relacionades amb les afectacions de la neu a la xarxa viària.

Troben uns excursionistes amb raquetes perduts a causa de la neu

Dues persones que practicaven excursionisme amb raquetes i que havien sortit de Vallter es van desorientar i van anar a parar a l'altre costat de frontera, a prop de Mantet (Vallespir) i van ser rescatats per l'helicòpter dels serveis d'emergència francesos. A la tarda els responsables de l'estació de Vallter van alertar emergències en veure que dues persones a qui havien llogat raquetes per fer una ruta a la neu no tornaven. Els Bombers de la Generalitat hi van enviar un vehicle i també van enlairar l'helicòpter. Per la ruta que comptaven que havien de fer també van avisar els serveis francesos, que també van enlairar un helicòpter que es va incorporar a la recerca. Quan ja es feia fosc, l'helicòpter francès va localitzar els excursionistes, que s'havien desorientat però estaven il·lesos en una vall propera a Mantet, ja al Vallespir. L'helicòpter va recollir els excursionistes i després els van traspassar a dalt de l'helicòpter dels bombers de la Generalitat que, en veure que se'ls acabava la llum i l'aparell havia de deixar de volar al cap de poca estona, en lloc de dur-los a Vallter els va portar fins a Olot. Dimecres passat els bombers van haver de rescatar un altre excursionista de 70 anys amb raquetes a Ulldeter. L'home va tenir una baixada de pressió sobtada i va ser incapaç de poder continuar la ruta que estava fent.

Ahir a la tarda els bombers encara van haver de fer un altre rescat, més fàcil, de tres excursionistes sorpresos per la neu mentre feien una ruta a peu, de Vidrà a Rupit. Els excursionistes van alertar els bombers però es van refugiar en una masia, la Freixeneda, fins que hi van arribar els equips d' emergència, que els van acompanyar fins al punt on tenien el cotxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona