Medi ambient

La piraguada de la PDE fa créixer el cabal del riu Ebre

Coincidint amb la quinzena baixada de Xerta a Tortosa, l'Ebre repunta 28 m³/s

El portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, informa de contactes a Tortosa amb el Ministeri d'Agricultura

Per quinzè any consecutiu, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va celebrar ahir, diumenge, “un clàssic”, en paraules del seu portaveu, Manolo Tomàs: la piraguada del juliol. I clàssic va ser també que anés acompanyada d'una crescuda provocada del cabal, d'uns 28 m³/s, tal com ho demostren els registres oficials de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

El cabal oficial del riu al seu pas per Tortosa era, durant la piraguada, de 152 m³/s, mentre que divendres registrava 124 m³/s, el segon pitjor registre de l'estiu (els dies 18 i 19 de juny el mínim va arribar a 114 i 117 m³/s). Una oscil·lació semblant a la del cap de setmana passat, en què va passar de 140 m³/s a 176 m³/s.

El portaveu de la PDE subratllava, a més, una altra dada: “Enguany no ens acompanyen les embarcacions habituals de motor que posa l'Idece, ja que no poden navegar.” Era a la capçalera capitanejant la rua fluvial anual i dubtava si es podria dur a terme “l'acció sorpresa” prevista, una cadena humana per unir les dos vores del riu Ebre a Tortosa, al voltant de la musclada com a fi de festa.

L'altra sorpresa va ser sentir-li dir les següents afirmacions: “Darrerament ens estem reunint a Tortosa amb un alt càrrec del Ministeri d'Agricultura”, de qui no va voler revelar el nom, però que va acompanyar d'una altra reflexió o tesi: “Tenim molts fronts oberts però estem ben encaminats i, a més, sentim el suport de la Comissió Europea.”

El relat de la PDE és que Brussel·les –on la PDE va ser fa pocs dies– ha enviat a Madrid una carta amb 45 condicions que cal complir, que jugarien a favor seu. “Madrid i Saragossa saben per carta que no podran fer l'embassament de Biscarrués… Se'ls demanarà que justifiquen la inversió i la recuperació dels costos si no volen perdre subvencions. I han de justificar les 450.000 hectàrees de regadiu que volen fer. A més, ja tenim proposta de cabals per part de la Comissió de la Sostenibilitat”, sentenciava Tomàs.

El que sí que és cert és que la PDE acabarà superant un nou cicle electoral (i ja en van quatre), i podria optar per ajornar les mobilitzacions “per un altre moment que sigui més estratègic”. La dada negativa és que els cabals continuen a la baixa (és temps d'estiatge), però la piraguada pot mantenir el seu sentit original: un oasi de plaer ludicofestiu enmig de la batalla permanent que ja fa dècades que es lliura.

LA FRASE

Tenim molts fronts oberts però estem ben encaminats i, a més, sentim el suport de la Comissió Europea
Manolo Tomàs
PORTAVEU DE LA PDE

LES XIFRES

152 m³/s
era el cabal oficial
del riu Ebre ahir al pas per Tortosa, durant la piraguada de la PDE.
114 m³/s
és el cabal mínim
registrat este estiu, el 18 de juny, mentre que divendres passat es van registrar 124 m³/segon.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona