Medi ambient

El parc de l'Alt Pirineu tindrà 10.000 ha més

Amb una superfície total de 80.000 hectàrees, es consolidarà com el més gran de Catalunya

La proposta d'ampliació definitiva del parc natural de l'Alt Pirineu preveu un augment d'unes 10.000 hectàrees en comptes de les 6.521 plantejades inicialment, segons va explicar, divendres, la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, durant una visita a dos aixoplucs de pescadors que el parc natural ha posat en funcionament a petició del sector.

En total, el parc quedarà definit amb una superfície final d'unes 80.000 hectàrees, consolidant-se com el més gran de Catalunya. Aquest augment respon a les peticions de diferents municipis durant el tràmit d'informació publica del projecte. Subirà va dir que ho deixaran tot enllestit perquè, un cop hi hagi govern, l'ampliació sigui una realitat.

El parc natural de l'Alt Pirineu actualment té una superfície de 69.850 hectàrees (Pallars Sobirà i Alt Urgell) i representa el 55,5% del territori total del Pallars Sobirà. El projecte d'ampliació d'aquest espai natural va néixer a petició expressa de diversos municipis del parc, que van manifestar la seva voluntat d'incloure altres sectors d'interès natural, cultural i paisatgístic del seu terme municipal dintre del parc natural. El juliol del 2012, aquest desig va donar lloc a l'acord de la junta rectora del parc de demanar formalment a la Generalitat la realització dels treballs i estudis necessaris per ampliar-lo. Els sectors d'ampliació proposats milloren: la coherència de les diverses figures de protecció existents (parc natural, PEIN i Natura 2000), la representació d'hàbitats i espècies a l'espai protegit (s'hi inclouen sectors de mitja muntanya anteriorment poc representats) i aspectes de delimitació mal resolts en la declaració del parc natural el 2003.

Aixoplucs

Els nous aixoplucs són uns equipaments fets amb fusta de la zona i a pocs metres del riu on els pescadors es podran aixoplugar en cas de pluja. Un s'ha construït a l'àrea d'esbarjo del Pont de la Bolle, a la vall de Tavascan, entre Tavascan i Bordes de Graus, i l'altre al costat de l'embassament de Montalto, a la vall de Lladorre, entre Tavascan i el Pla de Boavi. El parc natural de l'Alt Pirineu ha invertit 10.900 euros en les obres.

Aquest tipus d'infraestructures permeten donar un servei de seguretat i confort als visitants i així augmentar el grau de satisfacció de la seva visita. La Vall de Cardós és un dels indrets més apreciats de Catalunya i Europa per a la pesca de la truita autòctona. De fet, el parc natural de l'Alt Pirineu és on més tiquets de pesca de truita es venen de tot Catalunya. Els aixoplucs estan fets amb fusta de pi negre procedent de boscos comunals del parc gestionats de forma sostenible. La coberta s'ha fet amb llosa, tal com es fan les cobertes de les cases tradicionals de la zona per poder repel·lir més fàcilment la neu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona