Medi ambient

Indignació per la regeneració de les platges amb sauló

Costes admet l'errada i comunica a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar que el retirarà i hi abocarà sorra de platja

L'alcalde paralitza, de moment, la denúncia del cas a la fiscalia de Medi Ambient

La regeneració de les platges de Sant Jordi i cala Vidre de l'Ametlla de Mar que ha començat a executar aquesta setmana la direcció general de Costes ha indignat l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, grups ecologistes i veïns del municipi. Segons va explicar ahir l'alcalde de l'Ametlla de Mar, el republicà Jordi Gaseni, han aparegut “muntanyes” de sauló, sorra de pedrera, en una zona que està protegida per la Xarxa Natura 2000. “És una àrea molt delicada, just al davant hi ha la praderia de posidònia i el sauló pot posar en risc la seua conservació”, va explicar Gaseni. A l'Ametlla de Mar hi ha el prat de posidònia més extens i ben conservat del país. La posidònia és una planta marina indicadora de la bona qualitat de les aigües i que protegeix la costa dels temporals.

Per la seua banda, Costes ha admès l'errada i ja ha comunicat a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar que es retirarà tot el material dipositat a les dues platges, que l'Ajuntament estima que són uns 500 metres cúbics de sauló. “El cap de Costes ha demanat disculpes, ens ha assegurat que es traurà el sauló i se substituirà per sorra de platja”, va manifestar Gaseni, que lamenta que la direcció general de Costes no comuniqués a l'Ajuntament que faria una actuació de regeneració de les platges al seu terme municipal.

L'anunci de Costes de retirar el material abocat a la costa ha fet paralitzar la denúncia que l'Ajuntament tenia previst presentar ahir a la fiscalia de Medi Ambient. “Hem preparat un informe municipal per portar el cas a la fiscalia; encara que la titularitat de l'espai sigui de l'Estat no es pot actuar d'aquesta manera en un espai protegit”, va alertar l'alcalde.

L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar tampoc no s'explica el motiu pel qual s'ha optat per regenerar al mes de desembre les platges afectades per les últimes llevantades. “Fins al mes de març es poden repetir les llevantades; per tant, no té gaire sentit l'aportació de sorra en aquesta època. Des de l'Ajuntament no havíem fet cap petició”, va explicar l'alcalde, que sospita que darrere l'actuació de l'Estat hi ha les eleccions del 20-D. “Diumenge hi ha eleccions, i hi ha la necessitat de fer veure que es fan actuacions”, va assenyalar Gaseni. En aquest sentit, l'alcalde de l'Ametlla de Mar sosté que l'Estat ha actuat en la regeneració de les platges de forma similar a com ho ha fet per resoldre la problemàtica dels accidents a l'N-340. “Ens fan unes rotondes que no hem demanat i que no resolen la problemàtica dels accidents”, va dir Gaseni. Foment ha iniciat els treballs de construcció de la segona rotonda a l'Ametlla de Mar, d'un total d'onze que farà al tram ebrenc de l'N-340.

LA FRASE

Ha estat un error greu i ho pensàvem denunciar a fiscalia fins que Costes ho ha admès
Jordi Gaseni
ALCALDE DE L'AMETLLA DE MAR

Pressió a les xarxes socials

L'acumulació de sauló a les platges de l'Ametlla de Mar ha aixecat força crítiques a les xarxes socials i l'Ajuntament està convençut que aquesta pressió ha forçat l'Estat a aturar les obres. “Estic sorprès del funcionament de les xarxes socials, avui [ahir per al lector] és el primer dia que el cap de Costes es posa en contacte amb mi”, va manifestar l'alcalde de l'Ametlla de Mar. Amb tot, fonts del govern de l'Estat van assegurar a l'Agència Catalana de Notícies que l'error es va detectar dimarts i l'empresa que executa les obres de regeneració de les platges ja va aturar els treballs. De fet, el govern estatal sosté que l'advertència de l'equivocació a l'Ametlla de Mar els la va fer l'empresa de control de qualitat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que s'encarrega de revisar que les feines a les platges es facin seguint els criteris de qualitat ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona