Medi ambient

La CUP vol que el govern obligui Ercros a pagar el cost de la descontaminació

L'esquerra independentista proposa a Junts pel Sí que assumeixi una moció per declarar Flix “sòl contaminat”

La mesura evitaria un altre Castor

La CUP instarà la Generalitat a actuar per tal que l'empresa Ercros assumeixi el cost de la factura de la descontaminació del pantà i el sòl industrial de Flix “perquè no esdevingui un nou Castor”. Segons un estudi de la doctora en ciències ambientals per la UAB, Marta Pujadas, descontaminar només el 20% de les 40 hectàrees de sòl industrial on la planta de Flix ha desenvolupat la seva activitat “costaria entre 100 i 200 milions d'euros”, mentre que la factura que hauria d'assumir l'empresa pel seu passiu ambiental acumulat –descontaminació global mínima per evitar riscos de salut entre la població– “podria ascendir a més de 400 milions d'euros”.

L'esquerra independentista està disposada a arribar fins al final perquè l'empresa assumeixi les seves responsabilitats, encara que aquesta tanqui la planta de clor. Per aquest motiu, el diputat de la CUP al Parlament, Sergi Saladié, va avançar ahir que presentarà una moció a la cambra perquè l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) declari la zona com a “sòl contaminat”, requisit indispensable per obligar Ercros a assumir el cost de la seva activitat. Saladié va anunciar que instaran Junts pel Sí que es faci pròpia aquesta problemàtica i convenci la resta de forces parlamentàries perquè l'empresa “assumeixi responsabilitats amb el territori”.

La CUP també va criticar l'anunci d'Ercros de tancar la planta de Flix i reduir la plantilla de Vila-seca, i va demanar a l'empresa “que iniciï un procés de recol·locació dels treballadors afectats”. Saladié va acusar Ercros
de fer “xantatge permanent” a l'administració pública i al territori.

El portaveu del grup de la CUP a la Diputació de Tarragona, David Vidal, va recordar que va presentar una moció, l'octubre passat, al ple de la Diputació, davant “el més que previsible tancament de la planta de Flix”. Vidal va denunciar que la moció va rebre el vot contrari de tots els partits, que van mostrar així “la manca d'interès i el menyspreu cap a Flix”.

LA XIFRA

400
milions d'euros
és el cost mínim que hauria d'assumir l'empresa per descontaminar i netejar la zona.

Poblet garanteix que hi haurà menys acomiadaments

L'alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, va assegurar que Ercros acomiadarà menys treballadors dels que va anunciar aquesta setmana a la planta de producció de clor del municipi. L'empresa va anunciar l'acomiadament d'una vuitantena d'empleats de la fàbrica Vil 1, a finals del 2017, però l'alcalde va assegurar que la direcció de l'empresa li ha comunicat que treballarà durant aquests dos anys “per compensar l'aturada de l'activitat amb noves actuacions i esforços inversors, enfocats cap a nous segments de negoci que incrementin la producció en altres direccions”. Tot plegat, amb l'objectiu “que produeixin l'efecte desitjat per tothom que la pèrdua de llocs de treball sigui la mínima possible”. Josep Poblet va fer una crida a treballar “al màxim de cohesionats possible”a la recerca de les millors solucions per a la planta. A més, l'alcalde va anunciar que dilluns té previst reunir-se amb el comitè d'empresa de la planta Vila-seca II, que és menys afectada per la mesura, i va exposar la voluntat de mantenir un diàleg permanent amb l'empresa i els treballadors. Per la seva banda, el portaveu del comitè d'empresa d'Ercros Vil 1, Jaume Saltó, va afirmar que treballaran encara més, si és possible, per reduir l'impacte del tancament de la planta de clor, tant de producció com de plantilla. El repre-sentant sindical va agrair
la predisposició del batlle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.