Medi ambient

Puigdemont diu que l'Estat propi no transvasarà l'Ebre

El president va anunciar davant la plataforma en defensa del riu que la Generalitat presentarà un contenciós administratiu contra el Consell de Ministres

Govern manté la voluntat de desviar el tràfic pesat per l'AP-7

Contundent al temps que pausat, el president Carles Puigdemont va fer públic ahir un discurs a mida de les Terres de l'Ebre en la que va ser la primera visita oficial de la legislatura a un territori del país. En una intensa estada, que el va dur des de l'Ametlla de Mar fins a Tortosa, el mandatari va fer seves les reivindicacions dels diferents col·lectius i va assegurar, entre altres, que el futur Estat propi no permetrà el transvasament de l'Ebre i que impulsarà una gestió de l'aigua “amb un model del segle XXI, i no decimonònic com ho està fent Madrid”.

Puigdemont va prestar especial atenció a la Plataforma en Defensa de l'Ebre, amb els quals es va reunir durant vora 40 minuts a la Delegació del Govern a Tortosa. En sortir de la sessió, el president va avançar que la Generalitat presentarà un contenciós administratiu contra la decisió unilateral del Consell de Ministres, que va aprovar el pla el darrer dia 8. El mandatari, a més, va convidar la PDE a una nova reunió al Palau de la Generalitat l'endemà de la mobilització prevista el dia 7 a Amposta. El col·lectiu es va mostrar satisfet per l'atenció rebuda, “tot i no coincidir en tots els plantejaments”, en paraules del portaveu, Manolo Tomàs. Un dels punts més controvertits del debat sobre el pla de conca és precisament la divisió que genera dins del mateix país.

Mentre el col·lectiu ebrenc va reiterar ahir davant de Puigdemont la necessitat de garantir el cabal ecològic, la Generalitat continua reben pressions per part dels regants de Lleida per impulsar més hectàrees de regadiu. “El nou Estat aprovarà una gestió de l'aigua que concilie la vessant ambiental amb els regants”, en paraules del president.

La voluntat de respectar paràmetres mediambientals no es va posar de manifest només en tractar el pla de conca. Puigdemont també va fer referència a aquest punt en ser preguntat pel futur de la Reserva de la Biosfera. Segons el mandatari, “l'Ebre ha donat moltes lliçons al país sobre com abordar la gestió mediambiental des d'una perspectiva més global, i el Govern respectarà les línies traçades des del territori”. Durant l'estada, el president també va mantindre una reunió amb els empresaris de la Cambra de Comerç, davant els quals va garantir que el camí cap a la independència no perjudicarà l'economia.

LA FRASE

L'Estat català aprovarà una gestió de l'aigua que concilie els regants amb el cabal ecològic
Carles Puigdemont
President de la generalitat

LA FRASE

Valorem positivament la trobada tot i no coincidir en alguns plantejaments
Manolo Tomàs
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE

El president atribueix a l'Estat la situació de l'N-340

La visita oficial de Carles Puigdemont a les Terres de l'Ebre va començar de forma poc habitual. Només arribar a l'Ametlla de Mar, primera parada de la comitiva oficial, el president va decidir trencar l'agenda prevista i saltar-se el protocol per reunir-se amb l'Associació de Veïns d'Amposta, amb la qual no havia concertat una cita prèvia. Va ser en aquest moment quan Puigdemont va reiterar els compromisos del Govern amb les infraestructures del territori. Tot i que el mandatari va mantindre el discurs que ja havien defensat altres alts càrrecs de la Generalitat durant la darrera legislatura, es va comprometre a seguir lluitant a Madrid per tal de reduir la sinistralitat de l'N-340. Puigdemont va recordar que la competència és de l'Estat central, l'única administració que pot decidir, “de forma immediata i senzilla”, l'alliberament del trànsit pesant, que seria desviat per l'autopista. Al respecte, el president va recordar els episodis viscuts a l'N-II a Girona, on l'elevada sinistralitat va obligar l'Estat a desviar el trànsit pesant per l'autopista. No obstant això, va assegurar que no va ser una mesura fàcil d'aconseguir. “Van caldre moltes víctimes per tal que el govern central entengués que era necessari introduir alternatives”, va explicar. A banda, i tractant d'enllaçar les problemàtiques a banda i banda del país, el president va lamentar que “s'hagi de pagar un preu tan alt per obtindre solucions efectives a la sinistralitat”. En aquest sentit, va destacar que el desviament dels camions per l'autopista sí que s'havia traduït, al menys a la província de Girona, en un descens dels accidents a la nacional. Amb qui també va reforçar aquest compromís (i duent a terme la mateixa pràctica de saltar-se l'agenda i el protocol) va ser amb la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa, entitat amb la que es va citar després del dinar amb els empresaris. Hi va ser present l'alcalde tortosí, Ferran Bel, i el president del col·lectiu, Josep Baubí, qui es va mostrar satisfet després de la sessió. “Ha estat una reunió necessària per tal que el president conegués quines són les principals problemàtiques dels veïns de l'Ebre”, va cloure Baubí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona