Medi ambient

Sant Pere i Sant Vicenç de Torelló abonaran 1,7 milions per tenir l'aigua garantida

Els dos municipis aproven un conveni amb el Consell Comarcal d'Osona per beneficiar-se de la potabilitzadora del Ter

L'inici de la licitació, a finals d'any

L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló, en el ple extraordinari de dilluns, i el de Sant Vicenç de Torelló en el d'ahir, van aprovar sengles convenis amb el Consell Comarcal d'Osona amb l'objectiu de poder abastir-se d'aigua del riu Ter, mitjançant l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) Osona Nord - Voltreganès. El procés de contractació, execució i posterior gestió de la xarxa d'abastament d'aigua potable en alta a aquests dos municipis anirà a càrrec del Consell Comarcal (mitjançant Aigües d'Osona SA) i es preveu que
comenci a finals d'any. El cost total de l'obra és
d'1,7 milions d'euros.

L'aprovació del conveni signat amb el Consell Comarcal reactiva una infraestructura que durant anys ha estat encallada per falta de finançament, tant de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) –que ha d'assumir el 50% de la despesa– com d'aquests dos municipis, que al seu moment només van poder fer front (amb uns 150.000 euros cada un) a la primera fase del projecte, que era la construcció de l'ETAP que ara dóna servei a Torelló, les Masies de Voltregà i Orís.

El conveni va quedar prorrogat en espera que Sant Pere i Sant Vicenç obtinguessin el finançament. “Nosaltres no estàvem d'acord a privatitzar el servei d'aigua. La nostra gestió és pública i funciona correctament; per això vam dir que no ho faríem fins que aconseguíssim una subvenció i finançament”, explica Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló.

La portada d'aigua del Ter fins a Sant Pere de Torelló, de 2.487 habitants, serà “una de les obres més importants del mandat”, reconeix Xavier Bardolet, regidor d'Urbanisme i Obres Públiques. Bàsicament pel cost que tindrà, ja que l'Ajuntament en total haurà de respondre de 795.000 euros, que se sufragaran amb una ajuda de la Diputació (400.000 euros), algun romanent d'estalvi del mateix Ajuntament i algun altre ajut que es pugui rebre.

L'alcalde de Sant Vicenç de Torelló, Èric Sibina, es felicita d'una obra “de poble, no de partit, que ja va començar l'anterior corporació i que nosaltres rematarem”. Tot i ser “un cop dur per a les arques del municipi”, l'alcalde subratlla que “el cost no repercutirà en els veïns sinó que ho pagarà l'Ajuntament”.

A Sant Vicenç li correspondria pagar 900.000 euros i escaig, que realment quedaran en 693.000 euros. En aquest cas es donarà servei a 2.060 habitants dels nuclis de Sant Vicenç, Vila-seca i Borgonyà. Sibina també es refereix a “la inversió del mandat”.

La falta d'aigua potable és un problema que en aquests dos municipis fa temps que fa patir. Des del 1959 Sant Pere de Torelló es proveeix principalment d'aigua del riu Ges, que té una conca fluvial molt petita i porta, de mitjana, uns 100 l/s, a diferència dels entre 2.000 i 3.000 l/s que pot donar el Ter. En aquest moment els veïns de Sant Pere de Torelló consumeixen entre 9 i 10 l/s d'aigua. Amb la captació del riu Ter es podria arribar a disposar de fins a 15 l/s, tenint en compte un hipotètic creixement del 60% de la població actual en les dues o tres dècades vinents.

“La nostra prioritat absoluta és garantir el subministrament d'aigua al poble. Continuarem agafant aigua del Ges però volem preveure que, en moments de secada, puguem pouar de la potabilitzadora del Ter i per això tindrem una canonada preparada”, comenta Fàbrega. Tant el Ges com el seu afluent, el Fornès, i el pou municipal en aquest moment no són suficients per poder garantir el subministrament: “Hem estat molts estius amb l'ai al cor veient baixar un filó d'aigua al riu i sense poder garantir el cabal mínim ecològic.” Per aquest motiu també preveuen fer, “per anar bé aquest mateix any”, amb un ajut que té l'Ajuntament de 50.000 euros, un altre pou a la zona dels Mesclaments, que podria donar entre 3 i 4 l/s addicionals.

LA FRASE

La nostra prioritat absoluta és garantir el subministrament d'aigua al municipi
Jordi Fàbrega
alcalde de Sant Pere de Torelló

Una pena massa lleu a Torelló, per Defensa del Ter

El Grup de Defensa del Ter (GDT), que va actuar d'acusació particular en el judici per la contaminació dels pous i aqüífers de Torelló, va valorar ahir la sentència referent al cas que es va saber dilluns. El president del GDT, Sergi Solà, va celebrar que per fi s'hagi confirmat que hi va haver una contaminació de les aigües i que se n'assenyali els culpables. Per contra, Solà va lamentar que les penes siguin tan lleus. “Lamento que no es parli de fer cap intervenció en els pous contaminats. Aquesta contaminació durarà molts anys si no es fa res”, va explicar. Solà també va destacar el descontrol per part de la Generalitat en un fet que va ocórrer fa quinze anys i la mala praxi de les empreses. En el ple de Torelló de dilluns passat, l'equip de govern va valorar la sentència en calent com a positiva, però també es va explicar que calia fer-ne un estudi més profund per extreure'n conclusions. D'altra banda, es va aprovar l'augment de la taxa de prestació del servei d'aigua potable, una acció principalment motivada per la futura utilització de la planta potabilitzadora d'aigua. “Serà un increment d'uns 3 euros trimestrals per al 90% de la població”, va explicar el regidor David Forcada, un argument que no va convèncer ni ERC ni la CUP, que hi van votar en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona