Medi Ambient
Fent pedagogia sobre el servei públic
Fisersa va celebrar ahir una jornada de portes obertes per mostrar el cicle de l'aigua des de Boadella fins a l'EDAR de la Marca de l'Ham
Desenes de figuerencs es deixen acompanyar per conèixer-ho de ben a prop
El servei d'aigües de Figueres és a mans de Fisersa, l'empresa pública que gestiona, entre d'altres, la depuració d'aigües que els ciutadans de Figueres (i de Vilafant) veuen sortir per les seves aixetes. Ahir, coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, van organitzar una jornada de portes obertes a les depuradores d'aigua potable a tocar el castell de Sant Ferran (ETAP) i d'aigües residuals (EDAR) al barri de la Marca de l'Ham. Per fer-ho pràctic, van noliejar un bus del servei de transport urbà, que sortia de la Rambla. La primera visita, va comandar-la el cap d'àrea d'aigües de Fisersa, Lluís Xargay, que va abocar els seus coneixements bàsics als primers visitants amb l'ajuda d'un plànol gegant que ho posava tot a lloc. Tot plegat comença al pantà de Boadella. “Figueres disposa d'aigua de primera mà, que arriba a la planta gràcies a 15 quilòmetres de canonades”, descrivia. L'aigua de l'embassament està regulada per una junta que marca l'ús. “Està tot regulat. En cas de sequera, primer es restringeix l'aigua de reg, després l'aigua de boca. No hem arribat mai a una situació extrema.” La planta data dels anys seixanta amb una ampliació feta l'any 2008. Va ser llavors quan l'efecte del clor es va minimitzar amb l'entrada de l'ozó i els ultraviolats. Conceptes com floculant i decantació i elements com el carbó activat apareixen en les explicacions. Les xifres en milions de litres fan entendre la dimensió del servei públic. “I d'aquí a la xarxa.” Altre cop a l'autobús. I de l'ETAP a l'EDAR. L'aigua potable es converteix en residual. A la Marca de l'Ham se'n fa el tractament. Ahir va quedar més clar que mai que l'aigua té un cicle.