Medi ambient

Reapareix l'escuma al riu Calders, ara a la zona del llac de Navarcles

S'investigarà si la bromera prové de la riera de la Tosca

L'ACA recorda que la depuradora de Moià no està dissenyada per rebre aigües industrials

La bromera que els darrers mesos s'ha deixat veure amb certa freqüència a la riera de la Tosca de Moià i en punts del riu Calders de Monistrol de Calders i Calders, va reaparèixer dissabte uns quants quilòmetres més avall dins el mateix riu, en concret a la zona del llac de Navarcles.

En ple debat sobre la contaminació que pateix la riera de la Tosca, denunciada pels alcaldes de Navarcles, Calders i Monistrol de Calders, la característica escuma blanca ha fet acte de presència i ha afegit tensió a l'ambient.

La diana principal cap on s'ha apuntat fins ara és la depuradora de Moià, sobresaturada per l'activitat industrial, però hi ha veïns de la zona que temen que també hi pugui haver abocaments incontrolats fets per particulars o empreses.

Fonts de l'ACA van recordar ahir que la depuradora de Moià és una instal·lació “dissenyada per a aigües domèstiques”, però que “rep aigües amb un fort component industrial” i van detallar que la planta no està preparada ni obligada per llei a eliminar nitrogen.

Les mateixes fonts van afegir que a l'horitzó hi ha la remodelació de la planta de Moià, prevista, però, per al període 2017-2018.

Aquest projecte, va informar l'ACA, “precisament tindrà en compte la problemàtica del nitrogen a la riera” i, a més, es doblarà la capacitat de cabal a tractar (3.250 m³/dia).

Per l'ACA, serà la depuradora la que “marcarà el punt d'inflexió per obtenir una millora significativa de la qualitat de la riera una vegada s'executi i entri en funcionament la nova, amb els nous paràmetres de qualitat de sortida més exigents”.

La saturació de la depuradora és, doncs, un dels problemes a resoldre, però, com ja es va indicar en el ple del Consell Comarcal del Moianès, podria no ser l'únic focus de contaminació.

No és el primer cop que l'escuma arriba fins a Navarcles –el municipi situat més avall dels tres afectats, ja a la comarca del Bages–. Veïns del llac han explicat que, sobretot quan plou, es detecta a simple vista que l'aigua baixa bruta, motiu pel qual sospiten que hi podria haver abocaments incontrolats, entenent que hi hauria empreses o particulars que aprofitarien la crescuda del cabal per abocar de manera directa al riu.

L'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, va assegurar ahir que s'estudiarà el nou episodi de bromera.

Així mateix, el batlle de Moià, Dionís Guiteras, també va reconèixer que s'hauria d'investigar, però va remarcar que això no vol dir que defugi la seva responsabilitat sobre la depuradora.

LA XIFRA

3.250
metres cúbics
serà la capacitat de cabal que podrà tractar la nova depuradora de Moià, el doble que l'actual.

LA DATA

2017-2018
és la previsió
aproximada que fa l'ACA per poder iniciar la remodelació de la depuradora de Moià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona