Medi ambient

Desembassen aigua de la Baells perquè està al màxim

El pantà de Cercs acumula 105,19 hm³, cosa que representa que està al 96,13% de capacitat

És el que està més ple de la conca interna de Catalunya

Els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van haver de procedir a desembassar el cabal acumulat al pantà de la Baells perquè està al màxim de la seva cabuda. La infraestructura té una capacitat d'emmagatzematge de 109,43 hm³ i actualment en té 105,19 d'acumulats, cosa que representa que està al 96,13%. És habitual que quan s'arriba a aquests nivells d'ocupació es deixi anar aigua per motius de seguretat i també per ajudar en la hidromorfologia fluvial; es descongestiona el pantà i es crea un cabal generador que afavoreix el Llobregat. Les comportes hauran estat obertes des d'ahir a les vuit del matí fins avui.

Les pluges que han caigut les últimes setmanes a la conca han fet que la capacitat augmentés força. Fa un any, la Baells estava al 88,89% de capacitat, amb un volum acumulat d'aigua de 97,27 hm³. Fa cinc anys, en la mateixa data, eren 103,25 hm³ i en fa deu, 94,38 hm³.

Les dades demostren que la Baells és l'embassament de gran cabuda de Catalunya que està més al límit de capacitat. Percentualment, només el supera el de Foix (98,66%), però la capacitat d'aquest comparada amb la del pantà de Cercs és ínfima: només 3,75 hm³. Els altres dos grans embassaments de Catalunya, el de Sau i el de Susqueda, estan molt per sota del de la Baells. El primer –que té una capacitat de 165,26 hm³– està al 69,24% i el segon –que pot acumular 233 hm³ com a màxim–, al 66,71%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia