Medi ambient

Medi ambient

Un jutge anul·la la restauració d'una pedrera a l'Alt Urgell

Una sentència obliga la Generalitat a presentar un nou pla per restaurar la muntanya de la pedrera de Comacsa a la Ribera d'Urgellet

La Guàrdia Civil també investiga una llicència en una pedrera del municipi

Una sentència ha donat la raó al grup de veïns i al col·lectiu ecologista Ipcena que s'oposen al pla de restauració de la pedrera d'extracció d'àrids de l'empresa Comacsa a la vall del Tost.

La denúncia prové de l'any 2009. L'associació veïnal de la vall de Tost i Ipcena van presentar un contenciós administratiu contra la resolució de la conselleria de Medi Ambient que donava l'autorització ambiental a la restauració d'una pedrera que des de feia vint anys explotava Comacsa a prop del poble de Castellar de Tost. Segons els ecologistes, el projecte no restitueix els danys provocats en el medi per l'activitat extractiva. El govern el va aprovar, però ara el jutge del contenciós administratiu els ha donat la raó.

La sentència dóna ara tres mesos a la Generalitat perquè presenti un altre pla de restauració de la muntanya. El líder d'Ipcena, Joan Vázquez, ja ha anunciat que, en cas de presentar un altre projecte de restauració, amb tota probabilitat també l'impugnaran. Segons els ecologistes, amb més del 85% de pendent, la muntanya afectada és de molt difícil restauració. “El mal ja està fet, i per això demanem la clausura immediata de l'activitat i, si com és probable, la restauració no és possible, danys i perjudicis per l'afectació causada”.

D'altra banda, la Guàrdia Civil està investigant la concessió d'un permís d'obres atorgat el mes de març com a obres de millora i que, segons els agents de delictes ambientals Seprona, seria en realitat per a l'extracció d'àrids. L'alcaldessa, Josefina Lladós, ha dit en declaracions recollides per l'agència Efe que el consistori va ordenar l'aturada de les obres just el dia que es van presentar els agents de Seprona recollint informació, l'endemà de la concessió del permís. Lladós s'ha mostrat sorpresa que l'endemà de la concessió es presentés ja la Guàrdia Civil, i assegura que el permís d'obres es va atorgar amb el vistiplau de l'arquitecte i que els dos arquitectes redactors en cap moment van creure que l'obra havia de considerar-se com a extracció d'àrids. Lladós considera que tot és un error que es va admetre i rectificar.

LES FRASES

El mal està fet i la restauració és tècnicament inviable; demanem la clausura i danys i perjudicis
Joan Vàzquez
ipcena
Vam aturar les obres per prudència i per valorar si ens havíem oblidat d'algun tràmit
Josefina Lladós
alcaldessa ribera d'urgellet


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona