Medi ambient

medi ambient

Ciutadania i ciència van juntes en el projecte Captor

Amb el projecte, volen ampliar la xarxa de mesurament d'ozó en zones poc poblades a través de la col·laboració ciutadana

Fer investigació científica però amb la voluntat d'implicar-hi a la ciutadania és la filosofia del projecte europeu Captor que aquest estiu s'ha engegat a Catalunya: “El treball se centra en el control de l'ozó. Oficialment ja es mesura i hi ha una normativa europea molt estricta, però les estacions se solen situar en zones amb força densitat de població. Amb el projecte, volen ampliar els punts de mesurament”, explica la doctora en ciències de l'atmosfera i membre del CSIC, Anna Ripoll. Per arribar a més punts, la UPC ha desenvolupat una estació de mesurament de baix cost, i en el projecte Captor van demanar voluntaris per poder col·locar els aparells als seus domicilis: “N'havíem de col·locar vint, repartits des de Barcelona fins a Sant Pere de Torelló, pujant per la C-17. Calia respectar uns criteris com ara viure en una zona rural així com tenir internet. Des d'aquest juliol ja funcionen, i la idea és que a l'estiu que ve es faci a zones d'Itàlia i Àustria, on l'ozó té incidència”, explica.

Un objectiu

En el cas d'Osona, les tres estacions oficials són a l'eix central de la comarca, a Tona, Vic i Manlleu: “L'objectiu és detectar si se supera el llindar d'informació a tots els punts d'Osona o si es concentra en la vall, ampliar les mesures i poder-les afegir a les que ja es fan”, destaca Anna Ripoll.

LES FRASES

Aquest juliol s'ha començat el projecte a Catalunya i l'any que ve s'ampliarà a punts d'Itàlia i Àustria, on també hi ha el problema de l'ozó
Volem veure si l'ozó es queda a la vall o fins a quin punt d'Osona el podem arribar a detectar
Anna Ripoll
projecte captor i doctora en ciències de l'atmosfera del csic

L'ozó a Osona, un problema ben conegut

Osona i, concretament, la plana de Vic, és el punt de Catalunya on l'ozó troposfèric es concentra en més altes quantitats i arriba a pics que a l'estiu poden afectar la salut de les persones. Aquesta situació ha fet que la població d'aquest territori tingui més consciència d'aquest problema i que respongui positivament a projectes com el Captor: “Ens ha sorprès el fet que la gent d'Osona coneix força el problema. En altres punts de Catalunya no tenen tanta informació sobre l'ozó. Com que la contaminació atmosfèrica molts cops no es veu, costa que generi una reacció. A Osona hi ha col·lectius molt sensibilitzats i conscients que cal fer alguna cosa per solucionar-ho”, diu Anna Ripoll del projecte Captor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona