Urbanisme

L'Ajuntament d'Amer fa un pla especial per atreure habitants al nucli històric

Un 14% dels habitatges que hi ha al municipi estan buits i la majoria són al nucli antic

El consistori vol tràmits més àgils per restaurar les cases velles

L'Ajuntament d'Amer està treballant en un pla especial del nucli antic per evitar l'abandonament d'habitatges en aquesta zona del municipi. El pla s'està treballant paral·lelament al POUM, i preveu agilitar els tràmits per reformar les cases antigues, reformes que ara estan sotmeses a un procés feixuc que ha de passar per l'àrea de Patrimoni de la Generalitat, en ser el nucli antic Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Segons els serveis tècnics de l'Ajuntament, el fet que el municipi encara es regeixi per les normes subsidiàries del 1987 (fins que no entri en vigor el POUM) fa que qualsevol reforma de cases al nucli antic topi amb molts tràmits que fan desistir sovint els propietaris.

Amb el pla especial es pretén tenir un instrument (a més del POUM) que defineixi més clarament què es pot fer i agiliti qualsevol procés de reforma. “Disposarem de dues eines actualitzades, el POUM i el pla especial, i això permetrà agilitar les actuacions al nucli històric, ja que les normes subsidiàries del 1987 són poc detallades i molt restrictives, pràcticament no es pot tocar res, i sempre s'ha de passar per Patrimoni”, explica l'arquitecte del consistori, Àngel Pomar. Una problemàtica del nucli històric, segons Pomar, és que hi ha grans cases senyorials de fins i tot més de 300 m² que són un fre a l'hora de restaurar perquè la normativa actual no permet la divisió horitzontal. I, per contra, també hi ha finques molt petites que no es poden agrupar. Amb el nou pla especial es preveu que les propietats grans es puguin arribar a dividir (en per exemple habitatges de 100 m²) i que les més petites es puguin ajuntar, si convé.

LES XIFRES

1.327
habitatges
té comptabilitzats l'Ajuntament d'Amer, dels quals 197 estan buits.
250
habitants
més tindria el municipi el 2026, segons els càlculs que fa el POUM.

LA DATA

1987
és l'any
que es van aprovar les normes subsidiàries que encara regeixen a Amer, que està pendent del nou POUM.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia