L'Estat avala un canvi de traçat del Segarra-Garrigues i adjudica el tram final de l'obra

El Ministeri dóna per tancada la polèmica de les ZEPA amb la Unió Europea

La maquinària administrativa que impulsa les obres del Segarra-Garrigues ja s'ha posat novament en marxa i ha agafat velocitat de creuer després de l'aturada que va significa la negociació aspra i dura amb la UE a causa de la falta de zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) que tenia el projecte original. Per donar compliment als requeriments de la UE, la Generalitat ha ampliat fins a 42.000 les àrees ZEPA, de les 70.150 hectàrees afectades al llarg dels 85 quilòmetres de recorregut del canal. Ara, pagesos, ecologistes i alcaldes de les sis comarques afectades pel canal negocien una fórmula de consens per permetre el reg a les ZEPA, encara que sigui un mínim reg de subsistència, i al mateix temps facilitar la preservació de la fauna estepària dels secans lleidatans irrigats pel canal.

Ahir, el Ministeri de Medi Ambient es va afegir a aquesta acceleració d'esdeveniments donant el vistiplau a una modificació del traçat del canal en seu tercer tram. Es tracta d'un tram de vint quilòmetres entre el terme municipal de Plans de Sió (Segarra) i Tàrrega (Urgell). El Ministeri no veu problemes mediambientals en el canvi proposat i creu que les afectacions són menors que en el traçat original.

A més, el Ministeri té previst adjudicar a finals d'aquest mes d'abril les obres de l'últim tram del canal, el cinquè, d'uns 22 quilòmetres de recorregut entre Maldà (Urgell) i Cervià de les Garrigues (Garrigues). Aquest tram tancarà els 85 quilòmetres de recorregut del canal des del pantà de Rialb, a la frontera de la Segarra i l'Alt Urgell, d'on treu l'aigua, fins a les Garrigues, al sud de la demarcació, seguint un arc pel marge esquerra del riu Segre que converteix en zones de possible regadiu un extens territori àrid i de secà.

A més, l'Estat té previst iniciar les pròximes setmanes la construcció de l'embassament d'Albagès, al final del recorregut del canal. Serà, per una banda, el lloc de captació de l'aigua sobrant del canal, i un punt de captació per a regadius de les Garrigues i el sud del Segrià. L'objectiu dels promotors és que el canal funcioni el 2013.

En una visita recent a les terres de Lleida, el secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, va dir que la tramitació final del projecte i les precaucions ambientals que està prenent el Ministeri de Medi Ambient formen part del «treball conjunt» amb la Comissió Europea i va donar per tancat el conflicte que es va produir amb aquesta institució executiva de la UE, aguditzat l'estiu passat amb la inauguració d'un primer tram de sis quilòmetres del canal sense haver-se declarat encara les ZEPA exigides per la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona