Infraestructures i serveis

Comencen a desmantellar la línia de 110 kV a les Guilleries

Red Eléctrica retira 74 torres situades entre la Selva i Osona de la línia que es va compactar amb la MAT en aquest tram de les Guilleries

Els treballs està previst que durin quatre mesos

Red Eléctrica (REE) ha començat a desmantellar la línia de 110 kV que s’ha compactat amb la MAT a les Guilleries i que inclou 74 torres elèctriques. Els treballs, que es fan en uns terrenys de difícil accés, han començat aquesta setmana a la part de la comarca d’Osona, van a càrrec d’Endesa per encàrrec de REE i es fan amb l’ajuda d’un helicòpter. Es preveu que el desmantellament de tota la línia, que afecta els municipis d’Osor, Sant Hilari Sacalm i Sant Sadurní d’Osormort i Vilanova de Sau, a Osona, duri quatre mesos si no hi ha imprevistos. En total, aquesta antiga estesa abraça 17,8 quilòmetres. Primer, els operaris retiren els cables de l’antiga línia. Després, desmunten cada torre per parts, demoleixen els suports de formigó que les aguantaven i restitueixen el terreny.

El projecte de la MAT portava aparellada la desaparició de quatre línies, que s’han fet passar compactades amb les torres de 400 kV. En total, sumaven uns 90 quilòmetres, repartits entre dues esteses de 220 kV –una, de Vic a Bescanó; una altra, des d’aquí fins a Sant Julià de Ramis–, una de 132 kV –des de la subestació de La Farga fins a Santa Llogaia– i una de 110 kV, que és la que es comença a desmantellar ara. Fa dos anys i mig, Red Eléctrica va començar a desmantellar la línia de 220 kV entre Bescanó i Sant Julià de Ramis. D’aquí, en van desaparèixer 52 torres. I la primavera del 2019, els tècnics van començar a retirar el centenar de torres de l’antiga estesa de 220 kV entre Vic i Bescanó. Després d’aquest tram que s’ha començat ara a desmantellar, l’últim que queda pendent és el de 132 kV entre Sant Julià de Ramis i Santa Llogaia.

Les mateixes torres

El delegat de Red Eléctrica a Catalunya, José Ignacio Lallana, assenyala que el desmantellament d’aquestes antigues línies s’emmarca dins “el compromís ambiental” que la companyia va adquirir amb la interconnexió de la MAT. Lallana destaca que, a la pràctica, el nou eix de 400 kV no haurà suposat incrementar el nombre de torres elèctriques al territori. “Hi haurà els mateixos quilòmetres de línies que ja existien abans, però amb un sistema més reforçat, que aporta més seguretat i qualitat de subministrament”, subratlla el delegat de Red Eléctrica. Lallana, a més, afirma que el desmuntatge de les torres es fa “amb aquells sistemes que permeten cobrir tots els estàndards ambientals”.

La de 132 kV, pendent

Un cop s’acabi el desmantellament d’aquesta línia de 110 kV, quedarà pendent el que s’estén entre la subestació de La Farga, al Gironès, i l’estació convertidora de Santa Llogaia d’Àlguema. D’aquí, en desapareixeran 190 quilòmetres i una cinquantena de suports. I com també passa amb la que creua les Guilleries, els treballs els farà Endesa per encàrrec de Red Eléctrica. Els treballs per desmantellar les antigues esteses elèctriques que s’han compactat amb la MAT acumulen retards. Perquè la interconnexió elèctrica amb França va entrar en servei l’octubre del 2015.

LA DATA

05.10.15
La interconnexió
elèctrica amb França pel túnel del Pertús entra en servei.

LES XIFRES

17,8
quilòmetres
d’estesa elèctrica desapareixeran en els propers quatre mesos.
74
torres
elèctriques de la línia de 110 kV es desmantellaran ara a les Guilleries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona