Infraestructures i serveis

Amenaçats pels rius

Girona, Bescanó, Sant Gregori, Salt i Cassà de la Selva van ser les poblacions del Gironès que més desperfectes van tenir a conseqüència del temporal

Menys a la ciutat de Girona, a la comarca només s’han reparat els desperfectes prioritaris perquè la tramitació no ha estat àgil i “els ajuts que han arribat al territori són pocs”

Girona, Bescanó, Sant Gregori, Salt i Cassà de la Selva van ser els municipis de la comarca del Gironès on el temporal Glòria d’ara fa un any va causar més desperfectes. Però malgrat que aquests van encapçalar la llista, a la majoria de municipis de la comarca, sobretot els de la llera del riu Ter i de la riera de Llémena, hi va haver destrosses. A diferència de la ciutat de Girona, on es calcula que ja s’han resolt “més de la meitat dels desperfectes”, a la resta de la comarca encara queden moltes coses per refer perquè, segons explica el president del Consell Comarcal del Gironès i alcalde de Sant Gregori, Quim Roca, “les ajudes que han arribat al territori són poques”. “Estem parlant d’una catàstrofe que no es pot menystenir, no havia passat des de feia molts anys, per la complexitat i per l’afectació que va suposar durant aquells dies i posteriors. Per això la tramitació d’ajuts hauria d’haver estat molt àgil i amb unes quantitats més elevades”, manté Roca.

Les xifres totals no són clares perquè hi ha implicades diverses administracions, particulars, empreses i col·lectius diversos. La primera valoració dels danys a la comarca, la que es va fer pocs dies després del temporal, va ser de 7,5 milions d’euros, però aquesta xifra deu haver variat i molt probablement a l’alça.

A Girona ciutat, als barris de Pedret, Pont Major i Sant Ponç hi va haver diverses afectacions com ara inundacions i talls de carreteres, i al Barri Vell van patir molts dies perquè l’Onyar anava tan ple que es temia que es desbordés. A la ciutat molts equipaments van tenir desperfectes, com és el cas del pavelló de Fontajau, l’Auditori-Palau de Congressos, l’hospital Josep Trueta, diversos centres cívics, centres educatius, el camp de futbol del Pontenc –on ara s’està acabant de reparar el mur que va caure– o les instal·lacions del GEiEG de Sant Ponç. Al pavelló de Fontajau, per exemple, els danys provocats per l’aigua van ser molt espectaculars ja que, entre altres coses, va aixecar completament el parquet flotant, “que ara ja està totalment restaurat”. El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, ha valorat els danys al pavelló en un milió d’euros i comenta que ara estan pendents “de la cobertura de l’assegurança”.

Terés està satisfet amb la rapidesa amb què va actuar l’ACA per retirar els arbres i troncs que van quedar apilonats a la llera del riu. Després, i això va ser més tard, la “fusta es va triturar i un vaixell de Palamós se la va emportar no fa gaire cap a Itàlia”. Pel que fa a l’aparcament subterrani situat a la plaça del Pallol que al gener es va inundar, encara està tancat. “La segona planta va quedar inhabilitada i es no es pot utilitzar perquè hi ha un problema de filtracions”, diu Terés.

Al Gironès el Glòria va provocar danys en carreteres i camins, infraestructures, equipaments i serveis municipals més o menys importants segons el municipi. I un any després “s’han reparat els desperfectes prioritaris”, però, segons diu el president del Consell Comarcal del Gironès, Quim Roca, hi ha “accions d’arranjaments que hauran d’assumir els mateixos ajuntaments”.

A la majoria de poblacions han arribat ajuts de la Diputació de Girona i la Generalitat ha resolt ajudes per desperfectes del Glòria que seran de 300.000 euros per al Gironès. A més, tant la Generalitat com la Diputació han obert línies d’ajuts per a manteniment en relació amb els desperfectes del temporal i “properament sortirà una línia d’ajudes de l’Estat també per a inversió”.

7,5
milions
d’euros va ser la primera valoració dels danys feta pels municipis de la comarca del Gironès pocs dies després del temporal, però aquesta xifra podria ser superior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona