SERGI AMETLLER
MEMBRE DE L’EQUIP DIRECTIU DEL PROJECTE PARC TRAMUNTANA
“Amb consens, el parc eòlic marí és una oportunitat”
Els promotors del projecte apel·len “a anar plegats i amb consens” amb el territori
Defensen que han analitzat tot el litoral català i que el golf de Roses és l’únic lloc on encaixa el projecte
El projecte de parc eòlic marí, el Parc Tramuntana, planteja la instal·lació al golf de Roses –a uns 24 km de la costa– d’entre 30 i 40 aerogeneradors d’uns 250 m d’altura i que el 2026 produirien 500 MW, el 40% de l’energia consumida a la demarcació de Girona; en una segona fase, amb el doble de molins, assumiria el 90% d’aquest consum. Des del mes de gener el grup promotor (les societats BlueFloat Energy i Sener) multiplica les reunions amb càrrecs electes, empresaris, pescadors i ecologistes per presentar-lo.
Han trobat suport o tot són reticències per ara?
Hem trobat de tot; també gent i empresaris que ho consideren una oportunitat, però és clar que el que vol la gent és informació. L’Empordà, la Costa Brava són llocs privilegiats i la gent s’esvera amb aquests projectes. És normal, ho entenem; per això informem i expliquem.
Entra en competència amb els parcs eòlics a l’Albera?
No. És part de la solució en la implantació de renovables a Girona, compatible amb la fotovoltaica i parcs eòlics terrestres. Com més energia renovable millor. Si alguna cosa ens uneix, a alcaldes, empresaris, societat, és la lluita contra el canvi climàtic. No ho decidim nosaltres que es farà, és tema de la Generalitat. Però si trobem consens el nostre projecte tirarà endavant.
Però és l’Estat qui decideix?
La decisió final serà de l’Estat perquè és qui té competència. Però busquem consens i implicació del territori, i potser haurem de competir amb altres projectes que no busquin aquest consens.
També han dit que necessiten subvencions?
Va lligat als fons europeus Next Generation i són projectes que han d’estar acabats a finals del 2026. Si no estem d’acord, no arribarem a temps. Perdríem l’oportunitat nosaltres i el territori si no anem ràpid.
Situen el parc en una zona de veda dels pescadors, però ells diuen que la veda es pot moure i el parc seria per 30 anys.
És cert que una zona de veda es pot canviar, tot i que no és fàcil. Per això hem d’arribar a acords amb els pescadors, buscar compensacions. És on menys mal fem per a ells.
Soterraran la línia per portar l’energia fins a Santa Llogaia?
Fins a la costa els 23 km són soterrats. Des de la costa fins a Santa Llogaia la major part, sinó tot, hauria de ser soterrat. És per això que repetim als alcaldes que si anem tots a l’una disposarem dels recursos per fer-ho.
A 23 km de Roses i 10 km del cap de Creus. Es veurà?
Es veurà però poc. Tot i això, estem avaluant allunyar-lo entre un 30 i un 40% més, a uns 14 km del cap de Creus.
Per què aquest és el lloc idoni?
De tot el litoral català és l’únic lloc que compleix totes les característiques. Al delta de l’Ebre no pot ser, seria massa a prop de costa. Aquí estem més lluny i fora de zones protegides. Estem encaixonats entre zones de protecció d’aus, d’espècies i d’un corredor de cetacis; per això no podem anar més lluny.
Però cetacis i aus es mouen, coneixem l’impacte del parc?
És el que estem analitzant ara, però no ocupem les àrees amb més aus i hi haurà dispositius sonors per allunyar-les. Estem preparant l’estudi mediambiental i el volem presentar a l’estiu.
Quina és la resta del calendari?
Aconseguir l’autorització pot trigar un any o un any i mig; l’obra, entre tres i quatre anys, anem justets. Hem arrencat les converses, amb alcaldes, empresaris, ecologistes, i hi estem treballant.
Més avantatges econòmics?
Calculem uns sis mil llocs de treball per a la construcció –entre directes i indirectes, i no tots a Girona–, cent o dos-cents llocs després per al manteniment. A part, el projecte genera riquesa pagant cànons, llicències, etc. Tractant-se d’un dels primers parcs marins d’Espanya, ho hem de concretar als municipis. També ens agradaria poder oferir una tarifa prioritària tant a habitants com a empresaris de la zona. Creiem realment que és una oportunitat per a Girona, per a l’Empordà, i sobretot per resoldre el tema de les renovables.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.