Els regants negocien poder pagar en cinquanta anys el regadiu Xerta-Sénia

El president de la Generalitat visita les obres d'un rec on s'estan invertint 75 milions d'euros

Les obres del canal Xerta-Sénia avancen a bon ritme, tot i que amb un cert retard. Així, les primeres hectàrees –1.600 repartides entre Xerta, Aldover i una part dels Reguers (Tortosa)– podran començar a regar el 2011 i no el 2010 com es va anunciar a final de l'any passat. En aquest sentit, el gerent d'obres de Regsa, Albert Farreras, va precisar que la primera xarxa de reg es posarà a licitació a final d'enguany. Ahir, el president de la Generalitat, José Montilla, va visitar les obres d'aquest faraònic projecte de regadiu, qüestionat per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i el sindicat agrari Unió de Pagesos perquè el veuen com un transvasament encobert al nord de Castelló. Concretament, Montilla va visitar el primer tram de 2,2 quilòmetres de canal que ja ha estat executat al terme municipal de Xerta. També està executada la canonada d'impulsió que va des del punt de captació a l'Ebre fins al canal, i en aquests moments estan en execució la construcció d'un tram de dotze quilòmetres més, des de Xerta fins a Roquetes, les obres de la captació i la xarxa primària del sector primer. Tot plegat, obres valorades en 75 milions d'euros, dels 300 que costarà el projecte final. Un cost que els regants hauran de finançar amb aportacions d'entre un 15 i un 30% en funció de si opten pel rec de suport o pel rec ple.

A hores d'ara encara no se sap quin preu tindrà l'aigua. «Confiem saber-ho en el termini d'un mes», va dir ahir el president de la Comunitat de Regants del Xerta-Sénia, Lluís Cortiella, que va assenyalar que negocien amb el Departament d'Agricultura «fórmules avantatjoses de finançament», com puga ser pagar l'obra a cinquanta anys vista. «Estem molt il·lusionats», va indicar Cortiella, que es va mostrar convençut que aquest és un projecte de futur. «El camp no pot fer mai fallida», va afegir.

La nova llei d'educació implicarà més els ajuntaments

Les properes setmanes el Parlament de Catalunya aprovarà la nova llei d'educació, un tema prioritari per al govern català i al qual ahir es va voler referir explícitament el president de la Generalitat, José Montilla, després d'una visita al centre d'educació infantil i primària de Xerta, on va visitar gairebé totes les aules i es va interessar per les tasques dels alumnes. De fet, la llei d'educació va ser de l'únic tema sobre el qual va parlar Montilla davant dels mitjans de comunicació. Concretament, el President va avançar que aquesta nova llei permetrà als ajuntaments «reforçar la seva implicació i col·laboració» en els respectius projectes educatius municipals. Montilla també va posar èmfasi en la necessitat de consens a l'hora d'aprovar aquesta llei, per evitar que «l'alternança en el govern representi un canvi dràstic en les polítiques educatives», va dir Montilla. «L'educació necessita estabilitat», va afegir. L'alcalde de Xerta, Moisés Fabra, va aprofitar per reclamar-li suport per a una sala d'usos múltiples per al col·legi.

Fusió de cooperatives

El president de la Generalitat, José Montilla, també va inaugurar ahir l'ampliació i modernització de les instal·lacions de la cooperativa Soldebre, a Tortosa. Aquesta cooperativa va engegar fa uns anys un pla de concentració amb altres cooperatives del Baix Ebre i Montsià (l'Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, la de la Sénia, la de Freginals i la de Paüls) per a la comercialització conjunta d'oli i cítrics. Això implicava un projecte de millora de les instal·lacions per al tractament de cítrics a Soldebre, mentre que a l'Agrícola del Camp es modernitzaria la línia de l'oli. En el cas de Soldebre s'han invertit 4,5 milions d'euros en les instal·lacions que Montilla va inaugurar ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona