Infraestructures

pla d'urgell

Nufri aturarà la planta de biomassa si no hi ha primes

L'empresa lleidatana espera els ajuts del govern estatal per començar a generar electricitat

Manté el projecte, ara per ara, i avança en la gestió de permisos

Dos estudis externs neguen emissions nocives

L'empresa Nufri de Mollerussa, una de les més importants de l'Estat espanyol en fruita, aturarà el projecte de construcció al Palau d'Anglesola d'una planta de biomassa si finalment l'Estat paralitza les primes que fins ara donava per a la generació d'electricitat en centrals d'energies alternatives.

Aquestes primes havien de facilitar la sostenibilitat financera de la producció energètica i l'abastiment de la biomassa, és a dir, les restes forestals i agràries. Xavier Argilés, director industrial de Nufri, va explicar que, “sense primes, no és viable la planta”, però encara veu oportunitats tot i la moratòria estatal, ja que la normativa deixa la porta oberta a la biomassa, una energia alternativa poc explotada a l'Estat, si més no, en relació a la solar i l'eòlica, que no ha superat els límits de producció fixats al pla estatal.

Per això, Nufri manté el projecte viu i continua la tramitació del pla urbanístic, que haurà de validar la Generalitat.

En paral·lel, l'empresa manté la seva lluita amb una plataforma contrària a la planta, encapçalada per l'Ajuntament del Poal, un poble situat just al costat del Palau d'Anglesola i a un quilòmetre del lloc on es vol construir la central, de manera que el Poal no obtindria cap ingrés gràcies a aquesta instal·lació industrial.

L'enfrontament se centra, sobretot, en les emissions que podria despendre la planta de biomassa i les molèsties que ocasionaria la mobilitat, ja que Nufri calcula que necessitarà 30 camions setmanals per transportar la matèria primera que servirà de combustible a la central. La planta es dissenya per generar 14 MW d'electricitat.

La plataforma contrària va fer públic un estudi de la UPC que va calcular un excés e les emissions de la planta, i Nufri, per la seva banda, disposa d'uns altres dos informes de les universitats de Saragossa i Lleida que diuen, al contrari, que les emissions de partícules a l'atmosfera seran mínimes i innòcues.

La fruitera negocia amb la multinacional finlandesa Metso l'adquisició de la tecnologia per a la planta. En una visita recent a la central de biomassa de Keuruu (Finlàndia), d'una mida semblant a la projectada per Nufri i titularitat municipal, les emissions de partícules eren del 0,05 de mitjana anual sobre un màxim de 40. Argilés hi va afegir que les normatives i les auditories estatals i europees són molt estrictes en el control de les emissions a l'atmosfera.

LES XIFRES

134.000
tones anuals de biomassa
cremaria la planta, entre restes forestals, conreu energètic i subproductes agraris.
30
milions d'inversió
preveu Nufri per construir la planta del Palau d'Anglesola, que donaria feina a 180 persones.
Les claus

Tecnologia finlandesa per a la central del Pla d'Urgell

J.tort

Finlàndia és un dels països amb més plantes de biomassa del món, les quals ja generen el 35% de l'energia, majoritària al país.

Hi ha plantes de biomassa de diverses capacitats. Moltes s'ubiquen enmig de centres urbans, com ara la de Tampere, situada al costat d'un port esportiu i una zona residencial. La raó és que subministra calefacció i electricitat als veïns. Una altra central a Keuruu, a més, és municipal, amb una participació pública del 64,3%.

Més negoci

Els finesos se sorprenen de les reticències a aquestes centrals, que tenen classificades com a sostenibles i generen negoci. La de Keuruu factura 4 milions d'euros l'any, i permet una gestió eficient dels boscos, per la neteja de restes forestals, que evita incendis, i els ingressos que aporta a propietaris forestals i serradores que subministren el material.

Emissions

Un estudi recent de la multinacional Metso, que fabrica les calderes de biomassa i les centrals, estima que les emissions de partícules a l'aire són del 2%, per sota del 200% de les plantes gas i del 400% que generen les tèrmiques que cremen carbó. La contaminació, segons aquest informe, podria augmentar si s'hi afegeix el transport dels camions o si no hi ha una gestió dels boscos que els regeneri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona