Infraestructures

Montcada durà Foment als jutjats si no compleix l'acord per fer subterrani el tren

El consistori anuncia que farà totes les accions jurídiques que calgui perquè, juntament amb Adif, compleixi el compromís de fer les obres firmat el 2007

L'Ajuntament de Montcada i Reixac va anunciar ahir que té previst portar al contenciós administratiu el Ministeri de Foment i al gestor d'infraestructures Adif per l'incompliment dels acords sobre el cobriment de la línia R2 de connexió amb Portbou. Aquest és un document de compromís firmat el 2007 pel consistori amb aquest dos organismes del govern espanyol i la Generalitat, conjuntament amb la Plataforma Tracte Just, Soterrament Total, en què s'estipulava que el cobriment d'aquesta línia que creua el centre del municipi es faria en paral·lel i coordinadament amb les obres del tren d'alta velocitat. La realitat és que la línia d'alta velocitat ja hi circula des del 2014 i, en canvi, del cobriment de l'R2 no se'n sap encara res. El darrer contacte que el consistori va tenir amb Foment es remunta al setembre de l'any passat, quan els van comunicar que aquest any tampoc no es farien les obres. A més, també van rebutjar una esmena del PSC en el pressupost general perquè tirés endavant.

I ara, coincidint amb el primer dia de les jornades organitzades fins dijous al municipi sobre el cobriment, el govern municipal ha decidit fer un pas més perquè es compleixi aquesta reivindicació que es remunta al 1989. Primer ha enviat un requeriment previ a Foment i Adif perquè compleixin aquest acord i, en cas de desestimar-se, farà efectiu el contenciós.

Actualment, i com explica l'alcaldessa accidental, Mari Carmen Porro, està a punt d'acabar-se la “la construcció del pou de ventilació als terrenys del CAP al carrer Jaume I” de la línia d'alta velocitat i, en canvi, i “no hi ha cap previsió de l'Estat de fer el cobriment que reclama la nostra ciutat”. En aquest sentit, l'alcaldessa afegia que el consistori “emprendrà totes les accions jurídiques que corresponguin per exigir” que es compleixin els compromisos firmats

A Montcada hi ha unanimitat social i política a reivindicar aquesta obra, ja que és un municipi molt castigat per la mobilitat, amb el pas de la C-58, la C-17 o l'N-150, a més de les línies de Renfe R2, R3, R4 i R7. Al centre encara hi ha tres passos per creuar la via: dos de subterranis i un a nivell. Des de la creació d'aquesta línia el 1854 han mort en els passos a nivell fins a 159 persones, i precisament aquest dijous es farà l'acte central de les jornades a la cruïlla del pas entre el carrers Colom i Bogatell. Per avui està previst la projecció del documental Soterrament total ARA!, de Cèsar Vilagut, que repassa la història de la lluita i després es farà una taula rodona amb tots els partits polítics que es presentaran a les municipals.

LA FRASE

Endegarem totes les accions jurídiques que corresponguin per exigir compliment dels compromisos
Mari Carmen Porro
Alcaldessa Accidental de montcada i Reixac

LA XIFRA

350
milions
costaria tirar endavant el cobriment de l'R2, que té el projecte fet i dividit en cinc fases des del 2010.

LA DATA

19.11.07
es va signar
l'acord entre l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament, que encara no s'ha complert, tot i les demandes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia