Infraestructures

Comencen les obres de la casa Puig i Cadafalch d'Argentona

S'inicia la primera fase de les tasques de rehabilitació de l'immoble, que inclou reparar la coberta i la terrassa del primer pis

A banda, encara quedarà pendent la resta de la intervenció, que s'executarà en diferents períodes

La casa està declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN)

Avui està previst que comencin les obres de rehabilitació de la casa que l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch va construir a Argentona. Concretament els treballs que avui s'han d'iniciar corresponen a la primera fase del llarg procés de restauració, rehabilitació i condicionament que necessita la finca, ubicada a la plaça de Vendre, en ple centre d'Argentona, i declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN).

Aquesta primera part consisteix a reparar tota la coberta de l'immoble i la terrassa del primer pis, i les obres tenen un pressupost de més de 260.000 euros més IVA. No obstant això, la Generalitat ja va anunciar fa uns mesos la concessió d'una subvenció, a través de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), de 110.666 euros per a aquesta part dels treballs de la casa, que és de propietat municipal des del 2012.

Després d'aquesta primera fase, l'Ajuntament ja està immers en la recerca de recursos econòmics per poder cobrir les etapes següents de l'obra. En la segona fase, els treballs servirien per rehabilitar les façanes de l'immoble. La intenció del consistori és poder dividir l'obra en dues fases o més, depenent dels recursos econòmics de què es disposi a cada moment. D'aquesta manera, encara podrien quedar dues etapes més de les obres: en la tercera, s'actuaria en els interiors de l'edifici, i la quarta serviria per reformar el jardí i les tanques perimetrals del casal.

Segons els càlculs del consistori, l'import total de la rehabilitació completa de la casa de Puig i Cadafalch d'Argentona podria pujar a la quantitat d'1,5 milions d'euros. L'Ajuntament és molt conscient del valor d'aquesta casa, que Puig i Cadafalch va construir entre final del segle XIX i principi del segle XX i que va servir de residència d'estiueig per a l'arquitecte. Aquest fet, però, no amaga que encara queda un llarg camí per veure'n acabada la rehabilitació completa.

Ensurts i manifestacions

Tot i que és un element patrimonial de primer ordre, el cert és que al llarg dels anys la casa de Puig i Cadafalch d'Argentona ha tingut un avenir força tortuós. A causa del greu estat de conservació que presentava des de feia anys, un dels episodis més greus es va donar el gener del 2010, quan, a causa d'un episodi de fortes ventades, van caure els merlets de rajola i una peça cilíndrica. Durant les festes de Nadal d'aquell mateix any, tècnics de la Generalitat van haver de desmuntar a corre-cuita la pèrgola de l'edifici després que en caiguessin unes fustes al carrer. De fet, ja feia temps que entitats locals com ara Natura i el Centre d'Estudis Argentonins denunciaven el mal estat de l'edifici. Precisament van ser aquestes entitats les que el març del 2011 van convocar una manifestació en què 150 persones van sortir al carrer per reclamar la necessitat de fer-hi obres urgentment. Posteriorment, un seguit d'estira-i-arronses i litigis amb l'antiga propietària –una besnéta de Puig i Cadafalch– van desembocar en l'adquisició de la finca per part de l'Ajuntament l'any 2012. Aquesta operació va costar prop de mig milió d'euros i, a més, va obligar que el 2013 l'Ajuntament ja hi hagués d'intervenir d'urgència per impermeabilitzar l'habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia