Infraestructures

L'esperada obra per portar aigua de qualitat a pobles del Bages té deficiències

El Consell Comarcal exigeix “solucions urgents” a l'ACA

El sistema, que ha d'abastar Avinyó, Artés, Calders i Sallent, està “mal dissenyant i mal executat”

La reclamada obra que havia de garantir aigua de qualitat als municipis d'Avinyó, Artés, Sallent i Calders presenta defectes en la seva construcció. Segons han detallat els alcaldes afectats i el conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Aloy, “té deficiències tècniques d'origen, està mal dimensionada i arrossega problemes”. Aquests van sorgir durant l'execució d'una obra que va entrar en funcionament al setembre.

En el ple de dilluns, el Consell Comarcal del Bages (ERC, PSC i ICV) portarà a aprovació un dictamen en el qual instarà l'Agència Catalana de l'Aigua “a adoptar urgentment solucions”. La garantia acaba al setembre i Aloy ha avisat que cal prémer l'accelerador, “ja que els problemes no són menors”.

Per una banda, s'ha detectat que la constructora va executar parts de l'obra de manera deficient. De l'altra, s'ha vist que el projecte “estava mal dissenyat”. El projecte que s'ha executat és del 2006, quan es va iniciar una obra que va estar aturada durant vuit anys per la crisi. El 2014 es va recomençar seguint el mateix projecte, que en part hauria esdevingut obsolet. Un cop s'ha posat en funcionament la infraestructura, s'ha vist que la seva dimensió no és l'adequada i s'ha verificat que hi ha peces –com els filtres– que en el moment que es van posar “ja eren prehistòrics”, diu Aloy. Per acabar-ho d'adobar, l'empresa dels filtres va fer fallida i “no hi ha ningú” que respongui per uns models que ja no es fabriquen. Fonts de l'ACA van dir ahir que “s'està treballant per resoldre la situació de la infraestructura” i van reconèixer que “està afectada per temes de dimensionament i de tipus tecnològic i econòmic”.

Tornar a agafar aigua dels pous

Cada cop que la planta s'atura per solucionar incidències, Artés i Avinyó han d'agafar aigua dels pous alternatius, que no garanteixen la mateixa qualitat. “L'aigua té més sulfats i clorurs; no afecta en cap cas la salut, però sí que es nota en el gust”, explica l'alcalde d'Avinyó, Eudald Vilaseca. De fet, l'obra es va dissenyar per donar més qualitat a l'aigua d'aquests pobles.

El sistema d'abastament consta d'una captació d'aigua a la sèquia de Manresa, una planta potabilitzadora a Sallent, un dipòsit d'aigua crua, quatre dipòsits d'aigua tractada, quatre estacions de bombament i 24 quilòmetres de canonades. La primera vegada que es va parlar d'aquesta infraestructura va ser el 1992. L'ACA no va adjudicar el projecte fins al 2006. Les obres van començar, però la crisi va fer que s'aturessin. No es van reprendre fins al 2014. Entremig, hi va haver diversos robatoris de materials que van quedar a la intempèrie. L'obra tenia un pressupost de set milions d'euros i havia de resoldre els problemes de disponibilitat i qualitat d'aigua de les 15.500 persones dels quatre pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona