Urbanisme

Societat

La Beguda Alta veu a prop la solució

El miler de veïns d’aquest nucli depèn de tres ajuntaments de tres comarques diferents

Un informe de la Generalitat recomana que Masquefa l’assumeixi, tot i que els ajuntaments tenen punts de desacord

Les solucions per al nucli es basen en un estudi elaborat per la Universitat de Lleida

La Beguda Alta és un nucli de població de prop d’un miler d’habitants que pertany a tres municipis i tres comarques diferents. En funció del carrer on resideixen, els veïns depenen administrativament de Masquefa (Anoia), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o San Llorenç d’Hortons (Alt Penedès). Ara, els residents comencen a veure la llum al final del túnel i confien que la situació es pugui resoldre aviat, segons ha assegurat el president de l’Associació de Vilatans de la Beguda Alta, Albert Batlle. Per ell, la situació que viuen els veïns és “molt estranya” i el fet de dependre de tres municipis diferents provoca diferències administratives entre ells.

A partir d’un primer informe elaborat per la Universitat de Lleida l’any 2016, la comissió de delimitació territorial de la Generalitat va plantejar com a solució l’annexió de la Beguda Alta a Masquefa.

Una consulta, punt de disputa

Els alcaldes dels tres municipis veuen amb bons ulls que la Beguda Alta s’annexioni a Masquefa, però un dels punts que genera discrepàncies és la idoneïtat o no de celebrar una consulta perquè els veïns escullin a quin municipi volen pertànyer. Mentre que Sant Llorenç d’Hortons creu que l’annexió a Masquefa l’han d’avalar els veïns a través d’un sondeig popular, els alcaldes de Sant Esteve Sesrovires i Masquefa no ho veuen necessari.

Desacord en els límits territorials

Tots tres ajuntaments han presentat al·legacions que fan referència als límits territorials que ha marcat la comissió de delimitació territorial. En aquest punt, els consistoris també tenen algunes discrepàncies, sobretot pel que fa a la situació en què queda la zona de les Vinyes del Turó, una urbanització que actualment pertany a Sant Esteve Sesrovires. Mentre que els ajuntaments de Masquefa i Sant Esteve Sesrovires estan d’acord amb l’informe de la Generalitat que proposa mantenir la urbanització a Sant Esteve, el consistori de Sant Llorenç d’Hortons considera que la cessió del nucli de la Beguda Alta ha de ser “en bloc”, sense fer excepcions amb cap àrea residencial.

D’altra banda, Masquefa i Sant Esteve també estan d’acord que la cessió de terme municipal que han de fer tots els ajuntaments ha de ser més gran, per no hipotecar el creixement i desenvolupament futur de la Beguda Alta. Tot i això, l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons ha presentat una al·legació que redueix la cessió proposada per la Generalitat. Demanaran que l’extensió de terrenys que s’annexin a Masquefa siguin només de 6,6 hectàrees, que és la zona que pertany al seu municipi que, per ara, està urbanitzada.

També pendents de l’article 155

El calendari per resoldre la situació de la Beguda Alta “deia que el proper mes de desembre aquest tema havia de quedar resolt”, segons ha explicat el batlle de Masquefa, Xavier Boquete. Amb tot, Boquete ha dit que “aquests eren els terminis sobre la taula la setmana passada, però a dia d’avui i després de l’aplicació de l’article 155” ja no ho sap. Si no hi ha alteracions, el 2019, els begudencs ja serien veïns de Masquefa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona