Infraestructures i serveis

Donen per perdut l'ajut de 150.979 euros de l'ACA per a la potabilitzadora d'Anglès

L'Ajuntament desestima allargar el periple judicial després del revés del TSJC

L'empresa pública va revocar la subvenció i el consistori hi va presentar un recurs

L'Ajuntament d'Anglès dona per perduda la subvenció de 150.979,25 euros que inicialment l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va concedir-li el 2008 per a la construcció de l'estació de tractament d'aigua potable, l'ETAP. Una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat el recurs municipal del 2014 en què reclamava l'ajut.

El 2008 l'ACA i l'Ajuntament van signar un conveni per a la construcció de l'ETAP, pel qual l'empresa pública concedia 150.979,25 euros per a la planta, que va costar uns 600.000 euros. El conveni estava vinculat al fet que el consistori acredités l'execució de les actuacions el 2008. L'empresa concessionària, Aqualia, va aportar diners en la construcció de la planta a canvi de dur-ne la gestió. Aqualia, que vetlla per la planta i la xarxa d'aigua i clavegueram del poble, acaba de fer la neteja i desinfecció dels dos dipòsits de la planta.

Per l'ACA, fora de temps

Fonts de l'ACA van confirmar ahir que van revocar l'ajut per a la potabilitzadora perquè “no es va certificar l'obra dins el 2008”. Tot i això, fonts de l'equip de govern de fa nou anys (CiU i el PSC), que encapçalava Pere Figuereda (CiU), han informat que havien fet tot el que pertocava.

El 9 de maig del 2012 el director de l'ACA, Leonard Carcolé, va dictar una resolució en què s'extingia el conveni amb l'Ajuntament d'Anglès, la qual cosa significava que el consistori perdia els diners compromesos al principi. L'equip de govern, llavors en mans de Per Anglès Units (PAU), s'hi va oposar, però l'ACA li va denegar l'ajut. El 15 de maig del 2014 el consistori va presentar una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què reclamava la vigència del conveni.

Vuit-cents euros

Fonts del consistori descarten presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem després de la recent sentència. El revés al TSJC obliga, a més, el consistori a pagar 800 euros de costes. En l'últim ple, el 31 de gener, l'equip de govern (CiU i Anglès 2015) va exposar la resolució del tribunal i la conveniència de no allargar el periple judicial. L'alcaldessa, Àstrid Desset (CiU), va informar que el recurs del 2014 s'havia fet sense informe jurídic.

LA DATA

15.05.14
És el dia
que l'Ajuntament va presentar una demanda al TSJC en què reclamava la vigència del conveni amb l'ACA.

La revisió de convenis de l'ACA

Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han explicat que el 2011, amb l'arribada de Leonard Carcolé a la direcció, l'empresa pública, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, va revisar els convenis subscrits amb els ajuntaments –el 2009 l'ACA tenia un deute de 1.200 milions d'euros–. L'ACA volia analitzar si s'havien complert els tràmits i els terminis establerts. A Anglès els responsables de l'agència van considerar que no havia estat així.

Amb Pere Espinet (Per Anglès Units, PAU) d'alcalde, l'Ajuntament va considerar que l'ACA havia actuat de manera unilateral i que no podia extingir aquell conveni. El juny del 2012 el ple de l'Ajuntament va acordar la presentació del recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), cosa que va ser efectiva el maig del 2014. El juliol del 2012 Espinet assegurava que el consistori havia pagat els diners de la potabilitzadora i es queixava de l'ACA per no haver pagat els 150.979 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.