Serveis

Una línia descendent

Els sindicats forcen Adif a mantenir el personal a l'estació de Móra la Nova de dilluns de divendres

Treballadors i usuaris ho veuen una concessió temporal que no atura el deteriorament del servei en una línia històrica

Ara fa un mes, l'anunci que l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) deixaria definitivament sense personal l'estació de Móra la Nova –encara l'ànima de la depauperada línia entre Reus i Casp–, més que tenir una gran transcendència va ser la cirera amarga d'una regressió que ha fet que ara mateix la línia tingui totes les estacions tancades en alguna mesura, parcialment o totalment. Hi ha edificis sense serveis de cap mena, ni sala d'espera ni informació. La notícia va provocar reaccions contràries de les institucions del territori i, ara, un acord entre l'Adif i els sindicats ha propiciat que Móra es mantingui amb personal ferroviari de dilluns a divendres, matí i tarda [vegeu gràfic], però, en tot cas, en el marc d'un servei itinerant de circulació que fa que els nou treballadors de la plaça morenca s'hagin d'organitzar en torns per poder cobrir el tram entre Reus i la Pobla de Massaluca. “Si hi ha qualsevol incidència hauran d'anar cap a l'estació corresponent”, es queixa el sindicat ferroviari de la Confederació General del Treball (CGT), que alerta que Móra acabarà desatesa tard o d'hora.

La CGT ha estat en els darrers anys l'agent més bel·ligerant amb el que consideren que ha estat un empitjorament constant del servei en el ferrocarril públic convencional, amb privatitzacions de la venda de bitllets, i de l'atenció al públic, i sempre en paral·lel a l'avenç imparable d'un tren d'alta velocitat que ha suposat una despesa indiscriminada, tal com Foment ha acabat admetent ara, amb les vaques magres.

Importància històrica

La línia fins a Casp té una importància històrica perquè representa la connexió amb Madrid via Saragossa, en què Móra, a principis del segle passat, esdevé un punt de relleu de locomotores, ja que és equidistant entre Barcelona i la capital aragonesa. Això permet desenvolupar-hi molta activitat ferroviària, amb elements com ara un dipòsit de locomotores, un taller d'intervenció, una platja de classificació i un pont giratori elèctric. El 1956 es construeixen les instal·lacions d'emmagatzematge i proveïment de fueloil més modernes de l'Estat espanyol, i l'any següent, Móra es converteix en punt de relleu de locomotores, des de les de vapor a les elèctriques. Tot plegat fa que a la comarca hi hagi llavors un miler de treballadors vinculats al ferrocarril. Però aquesta realitat comença el seu declivi quan desapareixen les locomotores de vapor, i la decadència es pot dir que arriba fins avui. La davallada final, però, coincideix amb l'entrada en servei del TAV Madrid-Camp de Tarragona, la qual cosa suposa que vagin abandonant la línia els serveis convencionals de llarg recorregut. A la reducció de trens s'hi afegeix “la precarietat laboral, el tancament d'estacions i la falta de serveis”, segons resumeix Ramon Ferrandis, de la CGT, que recorda que es tracta d'una línia per la qual circulen regulament moltes mercaderies perilloses –la Plataforma en Defensa d'un Ferrocarril Públic al Camp de Tarragona (Pdf.Camp) prepara mobilitzacions contra les maniobres d'aquest tipus de combois a l'estació de Reus– i que circula just pel mig dels terrenys de la central nuclear d'Ascó.“Només per això ja s'hi hauria de mantenir el personal”, hi afegeix. Aquest havia estat un dels arguments més esgrimits per l'exalcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, que a més retreia a l'Adif que es plantegés la retirada quan a la població es “guanyen quartos”: s'hi venen prop de 4.000 bitllets al mes. “Evitar un sol accident ja ho permetria amortitzar”, conclou Ferrandis. L'estació d'Ascó, per posar un exemple, fa tres anys que no té personal. El govern espanyol sostenia, ara fa un any, que no preveia reduir més el nombre de personal a les estacions ferroviàries de la demarcació, però la realitat ha estat una altra.

Pdf.Camp també reclama, amb estudis concrets a les mans, que es tripliqui l'oferta de serveis de tren de mitjana distància fins a Flix, perquè això multiplicaria exponencialment el nombre d'usuaris. D'altra banda, la Cambra de Comerç de Reus ha demanat reiteradament que la línia 4 de rodalies es prolongui fins a la Ribera d'Ebre.

Com ara fa cinc anys

Un estudi que va fer públic l'ens cameral el 2009, de fet, lamentava que a la majoria de municipis es mantingués una dotació de serveis de passatgers igual que la de tres anys abans, tot i l'augment de població en zones com ara el Baix Camp. Avui, les freqüències continuen sent “bàsicament” les mateixes. Pel que fa a dotació de personal –el territori ha denunciat que fins i tot es podria incomplir el pla d'emergència nuclear de Tarragona (Penta)–, a la pròrroga per a l'estació de Móra s'hi podrien afegir canvis a la de Flix, que permetrien tenir-la oberta al matí, de dilluns a divendres –a la tarda ja ho està–, ja que les maniobres nocturnes de les mercaderies vinculades al complex químic, que fins ara condicionaven els torns de personal, es podrien reduir a una nit. Amb tot, ni sindicats ni usuaris en general es mostren satisfets. De moment, a Móra la venda de bitllets la fa la persona que atén el bar de l'estació.

Les mercaderies, garantia de futur

Només un 4% del nombre de mercaderies van en tren a l'Estat espanyol, enfront del 22% d'Alemanya. Els sindicats culpen sobretot el TAV de la desinversió en el ferrocarril públic de viatgers. El president de l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI) de Móra la Nova, Jordi Sasplugas, va més enllà: “Fa 40 anys que no s'inverteix com Déu mana en el transport per ferrocarril”. Per què? Probablement els impostos de carburants per al transport per carretera eren una llaminadura irrenunciable. Ara bé, la línia Reus-Casp té encara una importància estratègica en el trànsit de càrrega cap a l'interior de la península, i això en garanteix, si més no, la continuïtat. Fins a un 80% del trànsit no és de viatgers. Ara bé, als trens de mercaderies “se'ls refot” l'estat de les estacions, i si estan tancades als usuaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.