Serveis

VALLÈS OCCIDENTAL

Endesa amenaça de tallar la llum a les escoles de Badia

Va deixar sense subministrament la deixalleria i va estar a punt de fer-ho als quatre centres, pel deute municipal

L'Ajuntament reclama el pagament a la Generalitat i diu que en negociava l'ajornament

Les quatre escoles de Badia del Vallès van estar a punt de quedar-se sense subministrament elèctric dilluns per l'impagament de les factures a Fecsa-Endesa per part de l'Ajuntament. Personal de la companyia, que també va deixar sense llum algunes hores la deixalleria municipal, va arribar a presentar-se a la localitat per fer efectiu el tall, que finalment no es va produir per la intervenció, a última hora, del consistori. Fonts properes al govern local, que lamenten l'actuació de Fecsa-Endesa pel seu component de “coacció” i perquè ha generat una certa “alarma social”, afirmen que la companyia ha fet cas omís d'una negociació oberta de pagament ajornat, atesos els problemes de liquiditat derivats de l'absència dels ingressos pactats amb la Generalitat durant tot el 2011.

“Estàvem seguint el criteri de prioritzar, mentre no rebem els diners que ens deu la Generalitat, el pagament de petits proveïdors, així com les despeses socials, i negociar amb els proveïdors més grans pagaments ajornats”, explica el regidor d'Economia, Juan Antonio Lancho, que està molt preocupat pel fet que aquesta espera pugui continuar provocant “situacions extremes”. De moment, i després d'un contacte desesperat amb l'executiu català, aquest ha confirmat que ingressarà 90.000 euros al consistori divendres, i 200.000 més la setmana que ve, per satisfer el deute amb Endesa. Aquesta és la garantia que va evitar el tall de llum. Tot i això, l'Ajuntament recorda que, avui, la quantitat no satisfeta per la Generalitat puja a 3,6 milions, i que a final d'any hauria d'haver rebut 4,3 milions. La no-aprovació del pressupost de la Generalitat fins al juliol, per l'entrada de CiU al govern, seria la causa del retard.

Des del 2006, ateses les particulars condicions socioeconòmiques de Badia –alta taxa d'atur, envelliment de la població i falta de terreny industrial i urbanitzable–, la Generalitat té el compromís de subvencionar periòdicament el municipi per garantir-ne el correcte funcionament. Quant al pressupost d'11,7 milions que té la localitat, l'aportació prevista pel 2011 és superior al 36%. A hores d'ara, però, el consistori només ha rebut una quantitat pendent de l'any passat i, per aquest motiu, prega perquè es pugui agilitar el pagament.

Temença a Cunit

L'Ajuntament de Cunit va expressar ahir els seus temors que les escoles hagin de patir durant les pròximes setmanes talls de subministrament elèctric. El consistori té pendents de pagament factures de més de 320.000 euros i ara treballa per regularitzar la situació.

LA XIFRA

290.000
euros
s'ha compromès a pagar la Generalitat durant els pròxims dies per fer front al deute amb Fecsa-Endesa.

LA FRASE

Demanem a la Generalitat que agiliti el pagament per evitar situacions extremes com aquesta
Juan Antonio Lancho
REGIDOR D'ECONOMIA DE L'AJUNTAMENT DE BADIA DEL VALLÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.