Serveis

Nexe de parcs naturals

El municipi de Pau es projecta com un node d'unió entre els parcs del Cap de Creus i dels Aiguamolls de l'Empordà

El conveni ‘Viure al poble més' permetrà engegar obres de millora dels serveis i del nucli històric

Pau és un dels quatre municipis gironins que podrà beneficiar-se dels ajuts del conveni Viure al poble més. El municipi ha entrat en aquest programa per iniciar el projecte de creació d'un “node d'unió a Pau entre els parcs naturals del Cap de Creus i els Aiguamolls de l'Empordà”. En aquest poble, d'uns 600 habitants, significa la possibilitat d'engegar una operació pressupostada en 815.752 euros que ha de permetre renovar i millorar bona part d'un nucli històric que s'estava degradant.

“Tenim un poble rural, bàsicament agrícola, que no ha desenvolupat un urbanisme intensiu i que aposta per ser curós amb el medi i per un desenvolupament basat en els valors del nostre entorn. Però en un poble amb poc recursos com el nostre no ho podem fer sols i aquest conveni és l'oportunitat”, diu Pere Maluquer, regidor de Medi Ambient i Hisenda.

Camí de Sant Jaume

Per entrar en aquest conveni, Pau ha argumentat la seva ubicació estratègica: entre els dos parcs naturals del Cap de Creus i dels Aiguamolls i sobre el recorregut del camí de Sant Jaume. Bona part dels recursos serviran precisament per adequar els trams del camí que transcorren dins el municipi per tal de potenciar l'atractiu turístic del nucli entre els dos parcs. La memòria del projecte preveu que el recorregut tindrà com a punt central el poble de Pau amb la revaloració del nucli urbà i actuacions de creació d'espais per a vianants, adequació de places i zones publiques, eliminació de barreres arquitectòniques i senyalització dels elements culturals i d'interès turístic. Amb el desenvolupament d'aquest projecte, l'Ajuntament de Pau confia a generar les sinergies necessàries per promoure els diferents elements d'interès natural, històric, cultural i gastronòmic, com ara l'enoturisme, de Pau i de la comarca.

LA XIFRA

Pau és un municipi rural i que aposta per un desenvolupament basat en els valors del nostre entorn
Pere Maluquer
regidor hisenda i medi ambient
815.752
euros
són el pressupost del projecte, 530.239 dels quals seran aportats per Europa i la Generalitat.

Convenis amb fons europeus

E. C

Viure al poble més és un programa destinat a subvencionar grans projectes en municipis de fins a 3.000 habitants que actuïn íntegrament en un nucli de població, com ara projectes de regeneració urbana i rural, de millora dels serveis turístics o que donin valor, protecció i conservació del patrimoni cultural. Aquesta convocatòria d'ajuts té un pressupost de 9,1 milions d'euros, dels quals 7 provenen dels fons FEDER de la Unió Europea; els 2,1 milions restants, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total, els aporta el Departament de Governació i Relacions Institucionals. L'aportació de Governació té caràcter de bestreta, mitjançant un únic pagament en el moment de l'atorgament de la subvenció. En total són quatre municipis gironins (dinou en el conjunt de Catalunya), que podran beneficiar-se de l'impuls d'un conveni Viure al poble més. A banda de Pau, la Pera (al Baix Empordà) rebrà 573.780 euros, d'una inversió total de 882.738 euros, pel projecte Gaudir la Pera: un passeig turístic pels racons històrics i culturals del municipi. Vilademuls rebrà 464.179 euros, d'una inversió total de 714.122 euros, pel projecte Patrimoni al servei del creixement, que posarà en marxa, entre altres actuacions, la rehabilitació de la casa del Secretari de Vilademuls per convertir-la en Museu de la Vida Rural. A Sant Aniol de Finestres, l'Ajuntament rebrà 475.625 euros, d'una inversió total de 731.731, per al projecte La Barroca, cultura i natura, de desenvolupament turístic.

Millora de carrers, dels serveis i de la retolació

Pere Maluquer confia que les obres programades a Pau en el marc del conveni Viure al poble més es podran licitar abans de l'estiu. Les principals actuacions consistiran en una nova pavimentació de la plaça Major i dels principals carrers del poble, juntament amb el soterrament de les xarxes de serveis i telecomunicacions. Una altra part del pressupost es dedicarà a l'adequació del camí de Sant Jaume al seu pas pel municipi i la senyalització turística del camí i dels punts d'interès del municipi.

Les actuacions per a la promoció turística també contemplen la creació d'un espai web en què se centralitzarà tota la informació turística del municipi i el seu entorn. Les obres se centraran en l'espai públic del municipi, tot i que es confia que les millores afavoriran la iniciativa privada en la rehabilitació d'elements del nucli històric.

Del pressupost global de 815.752,98 euros, la part més important (407.876,49 euros) provindrà dels fons europeus del FEDER. 122.362.95 euros (un 15% de la despesa global) seran finançats pel Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat. La part que s'haurà d'assumir des de l'Ajuntament serà de 285.513,54 euros, que s'obtindran en part mitjançant recursos disponibles del PUOSC del 2012 i participació de la mancomunitat intermunicipal d'aigües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.