Política esportiva
Situació anòmala en un poble de 3.000 habitants
Invitació a fer-se amics
L'Ajuntament treballa de mediador per la conflictivitat entre els dos clubs de futbol i els demana que s'uneixin
L'AE Vilobí i el FC Vilobí tenen fins dilluns que ve per entendre's; si no ho fan, el consistori convocarà un concurs
L'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Cristina Mundet (Grup Municipal Independent), i l'equip de govern treballen per resoldre una situació anòmala. Amb 3.150 habitants, el poble té dos clubs de futbol i situacions kafkianes. “Hi ha pares que tenen el fill gran aquí [en un club] i el fill petit allà [en l'altre] perquè en un club l'equip no està creat [en aquella edat] o no hi ha prou nens.”
L'equip de govern vol que hi hagi una entitat i no dues. El Futbol Club Vilobí té tres seccions, que funcionen de manera autònoma (equips amateurs, futbol de base i femení). L'Associació Esportiva Vilobí només té equips de base perquè l'estiu passat les dues parts van acordar que el seu amateur se n'anés al FC Vilobí. Així, el Vilobí B, que juga en el grup 29 de quarta catalana, ja és un equip que prové de l'AE Vilobí. L'any passat ja hi va haver un intent d'entesa entre uns i altres, que al final no va tenir èxit.
Principi d'acord
L'Ajuntament havia donat inicialment de termini fins dijous perquè els dos clubs presentessin una proposta per posar fi a les divisions –ara tenen de temps fins dilluns que ve per entendre's del tot–. Hi ha un principi d'acord que inclou, entre altres coses, que el FC Vilobí absorbeixi l'AE Vilobí i que tres directius d'aquest últim club s'integrin a la directiva resultant.
El FC Vilobí té dos equips amateurs, dos d'alevins i un de femení. L'AE Vilobí en té un de prebenjamins, un de benjamins, un d'alevins, un d'infantils i un de cadets. La iniciativa de l'Ajuntament podria fer, doncs, que deixés d'haver-hi dos clubs. L'alcaldessa considera que “seria l'ideal per a tots, el menys traumàtic, el que suposa menys feina per a l'Ajuntament i el millor per al poble”. Mundet vol que hi hagi pau. “Any rere any els dos equips creixen en jugadors de dins i de fora del municipi, requereixen més espais, més usos de les instal·lacions i més recursos. A més, hi ha conflictivitat social i reticències no només entre els usuaris, sinó amb gent que no té res a veure amb el futbol i que percep aquesta hostilitat.”
Una taula de valoració esportiva
Si no hi ha entesa, l'Ajuntament té a punt les bases d'un concurs per decidir qui “té accés preferent sobre l'ús del camp i els recursos econòmics [de l'Ajuntament]”. S'hi podran presentar els dos clubs locals i entitats i empreses de fora del municipi. Una taula de valoració esportiva, en què hi hagi cinc pares i mares de jugadors de base, l'alcaldessa i la coordinadora d'esports, decidirà en funció de “la proposta esportiva, de convivència i del fet que accepti tots els equips que hi ha a Vilobí”. Això seria l'últim recurs.
L'alcaldessa diu que mantenir les instal·lacions (amb dos terrenys de gespa natural i un d'artificial) costa 80.000 euros anuals. “Hi ha molta gent que pensa que destinar aquests diners perquè la gent no estigui contenta no val la pena. De vegades, fan un acte de recollida d'aliments i no són capaços de fer-lo junts, van a jugar una competició i si s'han s'enfrontar entre ells prefereixen no competir.”