Serveis

Sant Joan eixuga dèficit de la residència i renuncia a una altra gestió externa

L'Ajuntament va recuperar el control de la llar d'avis el 2012 i va denunciar la concessionària

Ha introduït mesures que han permès “fer-la més viable”

L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada no es planteja tornar a externalitzar la gestió de la residència d'avis l'Atzavara, que continuarà sota control municipal. El consistori va rescatar la gestió del servei el 2012 i es va querellar amb la concessionària –que no pagava els treballadors– per presumpta estafa i apropiació indeguda.

Va començar aleshores un llarg procés que, en un principi, havia d'acabar amb un nou plec de clàusules i un nou concurs públic. Però després de quatre anys de gestió municipal, en els quals s'ha aconseguit “eixugar dèficit i fer que la residència sigui més viable econòmicament”, l'Ajuntament ha decidit renunciar a una nova externalització.

L'alcalde, Gil Ariso, ha explicat que des que es van fer càrrec de la gestió –a través del Patronat Municipal Assistencial– han anat introduint mesures “perquè el dèficit, que era de més de 200.000 euros anuals, es pugui reduir al màxim” sense que això afecti el bon funcionament de la residència. Per exemple, s'han revisat tots els contractes amb les subministradores i s'ha ajustat la plantilla a les ràtios de personal que marca la llei. A més, s'han aconseguit sis habitacions noves: una és la que s'ha alliberat del servei de llit d'urgència del Bages per a maltractaments a gent gran, que ara s'ha ubicat a Castellgalí, i les altres cinc són noves i s'han construït en un espai “infrautilitzat” de la residència, on abans hi havia uns magatzems i uns lavabos.

Ariso ha detallat que amb la residència han trobat “el punt d'equilibri”. Per això, “no tenim pensat tornar-la a externalitzar; ara funciona bé i això és el què compta”.

Cinc anys de lluita

L'Ajuntament va rescatar el servei de la residència el 2012. Un any abans, els treballadors van fer el primer crit d'alerta quan van denunciar retards continuats en el pagament de les nòmines per part d'Aser Catalunya, l'empresa que gestionava el centre des del 2009.

El consistori va encarregar immediatament una auditoria que va determinar que l'empresa tenia un forat de prop d'1,8 milions d'euros. L'Ajuntament va iniciar el rescat de la gestió, va denunciar l'empresa i va utilitzar una mica més d'un milió d'euros que per contracte hauria d'haver abonat a Aser per pagar els sous de les treballadores. L'alcalde va detallar ahir que encara no se sap res de la querella: “Creiem que el més just seria que el jutge donés per bo el moviment que vam fer per poder pagar els treballadors, però cal esperar.”

LA XIFRA

6
llits nous
s'han guanyat; un és el reservat per a casos de maltractaments a gent gran, que s'ha ubicat a Castellgalí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona