Urbanisme

la crònica

Preservar l’atreviment

El Col·legi d’Arqui­tec­tes de Cata­lu­nya (Coac) va orga­nit­zar ahir amb caràcter d’urgència una taula rodona per deba­tre la des­ca­ta­lo­gació del garatge Forné davant la immi­nent pro­posta, feta per l’Ajun­ta­ment de Girona. El con­sis­tori està estu­di­ant por­tar-ho al ple del maig. Així ho va con­fir­mar el regi­dor d’Urba­nisme, Joan Alcalà, que va assis­tir a l’acte com a oient. El debat es va cen­trar sobre­tot a pre­ser­var la sin­gu­la­ri­tat de l’edi­fici, sigui com sigui. L’edi­fici de l’antiga seu del con­ces­si­o­nari Seat al car­rer Bar­ce­lona és un dels pocs exem­ples d’arqui­tec­tura de la post­guerra del segle XX que es van acos­tar als cor­rents d’avant­guarda euro­pea i es van con­ce­bre segons els cànons de l’arqui­tec­tura raci­o­na­lista.

Anna Ramos, gerent de la Fun­dació Mies van der Rohe, va des­ta­car que l’arqui­tec­tura ha estat uns dels motors econòmics i soci­als, i va posar com a exem­ple el “redes­co­bri­ment” del Barri Vell de Girona o les cases de l’Onyar. “Hem d’anar amb molt de compte com erra­di­quem el nos­tre patri­moni, perquè pot tenir con­seqüències; cal tro­bar la manera d’impul­sar l’arqui­tec­tura”, va asse­gu­rar durant el seu torn en la taula rodona. “Cal pre­ser­var la memòria de tots”, va des­ta­car. Per la seva banda, Susana Lan­drove, direc­tora de la Fun­dació Docu­men­tació i Con­ser­vació de l’Arqui­tec­tura i l’Urba­nisme del Movi­ment Modern, va expli­car que tot i que actu­al­ment pot cos­tar d’enten­dre el seu valor, el garatge Forné, com tants d’altres, són edi­fi­cis que van néixer amb l’objec­tiu de ser cap­da­van­ters en la moder­ni­tat. “No hem de tenir por, és un edi­fici molt versàtil, amb una estruc­tura amb molt valor patri­mo­nial, que es pot trans­for­mar i posar-lo al dia”, reco­neix. Al seu torn, Antoni Vila­nova, pre­si­dent de l’Agru­pació d’Arqui­tec­tes per a la Defensa i la Inter­venció en el Patri­moni Arqui­tectònic, va posar sobre la taula que el garatge Forné és un refe­rent, i que “no es pot enten­dre el car­rer de Bar­ce­lona sense ell”. En aquest sen­tit, l’arqui­tecte Joan Fal­gue­ras, que va fer de mode­ra­dor, va exal­tar la figura d’aquest edi­fici davant la rees­truc­tu­ració que es farà a la zona. “La plaça Espa­nya serà la gran plaça del Segle XXI de Girona”, va pro­nos­ti­car. Una afir­mació que va aca­bar essent el fil con­duc­tor del tram final del debat. “L’arqui­tec­tura ha de donar solu­ci­ons”, asse­gura Fal­gue­ras. Solu­ci­ons a un urba­nisme que ha emma­lal­tit en els dar­rers anys per culpa de la bom­bo­lla immo­biliària. “És molt atre­vit el que va fer el senyor Forné, i la ciu­tat no pot per­ju­di­car la gent que aposta per la inno­vació”, va asse­gu­rar el regi­dor Joan Alcalà a mode de con­clusió final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.