El volum del reciclatge es triplica a Verges amb la vigència del porta a porta
El municipi passa, en tres mesos, d’un nivell pobre de reciclatge, del 30%, a evitar que el 90% de la brossa s’enviï a l’abocador
Estudien estendre’l a altres pobles
La implantació del sistema de recollida d’escombraries porta a porta ha permès triplicar els volums de tones de residus reciclats pels veïns, que fins ara ni tan sols superaven el 30% i que al cap de tres mesos ja són el 90% del total de quilos recollits mensualment.
El canvi de model es va començar a desplegar el 8 d’octubre i durant aquell mes les xifres totals de recollida selectiva ja es van disparar fins al 75%. Al novembre i al desembre encara han millorat més. Segons dades del Consell Comarcal del Baix Empordà, que gestiona el servei, de les 26 tones que les llars del municipi enviaven, de mitjana, cada mes a l’abocador, les darreres dades mensuals tancades corroboren la generació de només 2,5 tones de fracció resta.
D’aquest volum de rebuig, una tercera part correspon a bolquers i tèxtils sanitaris, com ara compreses o gasses, que no es poden reciclar. I pel que fa a la selectiva, destaquen els bons resultats pel que fa a l’orgànica, que s’han doblat respecte a les tones que només 50 llars compostaven voluntàriament un any enrere. O els envasos, la fracció en què s’ha disparat més el volum de recollida, multiplicat per quatre. El servei dona cobertura a un 83% de la població, amb 535 jocs de cubells repartits. Pel que fa a les freqüències de pas setmanals, de moment no contemplen elevar-les.
Expansió en estudi
La valoració, tant pel que fa al Consell Comarcal com a l’Ajuntament, és molt positiva, perquè estalviaran recursos pel que fa al cànon que grava les tones no reciclades. És per això que l’ens comarcal, que a més de Verges gestiona també els serveis de la Pera, Gualta, Parlavà, Ullà i Jafre, han encarregat tres estudis de viabilitat per implantar el sistema en alguns d’aquests municipis o en algun altre que està fent números per millorar, en el nou contracte.
LES XIFRES
Engeguen, en paral·lel, la minideixalleria
Amb el servei de porta a porta, també s’ha inaugurat la minideixalleria municipal, al carrer de Can Joanmiquel, per donar sortida a la resta de residus domèstics, com ara mobles, trastos vells, residus especials, elèctrics, restes vegetals, fustes i runes. També és un recurs per a les segones residències o veïns que ocasionalment no poden seguir el calendari establert del porta a porta, amb targetes identificatives per a cada llar. En dos mesos, ja hi han comptabilitzat 1.000 entrades, ja que el sistema permet entrar a la deixalleria en un ampli horari d’obertura. 270 veïns ja l’han utilitzat, sobretot per dipositar-hi restes de fusta, ferralla, poda, andròmines i residus elèctrics i electrònics.