Vinyes rere el bosc

El consorci del parc de Collserola i els ajuntaments de Sant Cugat i Cerdanyola donen a conèixer el passat agrícola de Collserola amb l'objectiu de crear una xarxa de productors estables a la serra

El vi Coll­se­rola ja exis­teix però es reserva per a les grans oca­si­ons, com ara la d'ahir; la pre­sen­tació de la segona edició del pro­jecte La vinya i el vi a Coll­se­rola, un con­junt d'actes que es por­ta­ran a terme als muni­ci­pis de Cer­da­nyola i Sant Cugat del Vallès amb l'objec­tiu de donar a conèixer el pas­sat agrícola de la serra de Coll­se­rola.

A peu de la masia de can Coll, un vast con­reu de ceps ja aler­ten el visi­tant que dins la serra alguna cosa es mou. Dels ceps plan­tats a can Coll sur­ten uns 600 qui­los de raïm que s'espre­men per fer vi i vina­gres aro­ma­tit­zats. Més al sud-oest, a la zona de can Calopa, al terme de Bar­ce­lona, una segona vinya per­met gau­dir, ara sí, d'un bon vi, el Coll­se­rola, gràcies a la gestió que porta a terme la coo­pe­ra­tiva L'Oli­vera de Vall­bona de les Mon­ges, dedi­cada a la inserció labo­ral de per­so­nes dis­ca­pa­ci­ta­des. Totes dues vinyes de moment tenen, la pri­mera, una funció pedagògica, ja que a can Coll són molts els esco­lars que apre­nen les fei­nes del camp, i, la segona, una funció social, ja que a més de tirar enda­vant l'explo­tació agrícola també es fa càrrec de la tutela de les per­so­nes aco­lli­des que tre­ba­lla­ran a la vinya. En tots dos casos, el vi no es comer­ci­a­litza, però el vi Coll­se­rola és molt bo.

Aques­tes dues vinyes només són una petita mos­tra del pas­sat agrícola de la serra de Coll­se­rola, però l'objec­tiu és esten­dre el pro­jecte a tots els muni­ci­pis que com­par­tei­xen ter­ri­tori de la serra de Coll­se­rola. Així ho va avançar ahir la cap de ser­vei d'ús públic, difusió i edu­cació ambi­en­tal del con­sorci del parc de Coll­se­rola, Isa­bel Raventós. «El nos­tre objec­tiu és poder crear una xarxa de muni­ci­pis de petits pro­duc­tors perquè no arri­bin a aban­do­nar mai aquesta acti­vi­tat dins el parc», asse­nya­lava.

En aquest sen­tit, des del con­sorci ja s'han ini­ciat con­ver­ses amb diver­sos pro­pi­e­ta­ris i arren­da­ta­ris d'algu­nes masies que hi ha dins el parc. La ini­ci­a­tiva, però, també resta en espera de la decla­ració del parc natu­ral de Coll­se­rola i del futur pla d'usos a la zona, i també de les par­ti­des econòmiques que aporti cada admi­nis­tració, inclosa la Gene­ra­li­tat, per aca­bar de donar embran­zida al pro­jecte de la xarxa de pro­duc­tors.

No obs­tant això, el més impor­tant ara és donar a conèixer aquest pas­sat agrícola de la serra i la segona edició del pro­jecte La vinya i el vi a Coll­se­rola té aquest any la par­ti­ci­pació de l'Ajun­ta­ment de Sant Cugat, que con­jun­ta­ment amb el de Cer­da­nyola i el con­sorci han orga­nit­zat acti­vi­tats a l'entorn del con­reu de la vinya. La regi­dora de Cul­tura de l'Ajun­ta­ment de Cer­da­nyola, Con­sol Pla, des­ta­cava l'accep­tació que entre la ciu­ta­da­nia ja va tenir la pri­mera edició del pro­jecte. El regi­dor de Cul­tura a Sant Cugat, Xavier Escura, asse­nya­lava que «la vinya ajuda a ver­te­brar la història a l'entorn de Coll­se­rola» i recor­dava que només el mones­tir tenia set parròquies dedi­ca­des al con­reu.

El pri­mer acte del pro­jecte començarà el dia 9 de maig amb una visita a la vinya i a les anti­gues dependències de la masia de can Coll. El dia 30, al museu de Ca n'Ortadó, també a Cer­da­nyola, es farà un reci­tal de poe­sia bàquica i música antiga i una xer­rada sobre vins cata­lans. El 6 de juny, al Museu de Sant Cugat, es faran dues acti­vi­tats Què bevien els mon­jos, que inclou un tast de piment i una gim­cana infan­til pels exte­ri­ors del mones­tir sota el títol Ser un bon pagès.

El vi de Bar­ce­lona

Can Calopa és una finca agrícola situ­ada al sec­tor oest de Coll­se­rola. Té 104 hectàrees i és pro­pi­e­tat de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. L'any 2000, l'exal­calde Joan Clos va deci­dir dedi­car la finca al con­reu i fer un vi exclu­siu. El pro­jecte, per un excés de pro­ta­go­nisme de l'alcalde, no va començar gaire bé i va rebre mol­tes crítiques. Ara, ja fa set anys que d'aques­tes vinyes surt un bon vi i el pro­jecte està per­fec­ta­ment encar­ri­lat i com­pleix, a més a més, una tasca social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.